Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5108.900 - Smażone szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim
Smażone szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim
  • 5108.900 - Smażone szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim

W sklepie zobaczyłam dziś szparagi i nie mogłam się oprzeć! Musiałam je kupić! Usmażyłam je na masełku, dodałam rzodkiewki i szynkę parmeńską. Wisienką na tym daniu był sos holenderski.. puszysty, kremowy.. po prostu pyszny!

5109.900 - Smażone szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim

Składniki na smażone szparagi:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 4 rzodkiewki
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

 

Składniki na sos holenderski:

  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 60 g masła
  • sól
  • pierz

 

5132.900 - Smażone szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim

Przygotowanie sosu holenderskiego:

Masło rozpuszczamy. Żółtka ubijamy na parze z cytryną, aż będą puszyste. Powoli do żółtek dodajemy masło, łyżka po łyżce, ciągle mieszając. Gotowy sos powinien być kremowy. Na koniec doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.

 

Przygotowanie smażonych szparagów:

Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki. Na patelni rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy szparagi i smażymy ok. 7 minut. Pod koniec smażenia posypujemy szparagi solą i pieprzem. Szparagi zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy szparami przesmażamy rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki – dosłownie kilka sekund. Na koniec na rozgrzanym maśle przesmażamy bułkę tartą.

Ta talerzach układamy szparagi. Z plasterków szynki robimy różyczki i układamy je na szparagach. Wszystko posypujemy plasterkami rzodkiewki, bułką tarkę i posiekanym szczypiorkiem. Polewamy sosem holenderskim.

5121.900 - Smażone szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim

Pozostaw odpowiedź