Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Sos z mięsa mielonego z marchewką i pieczarkami

Szukacie pomysłu na szybki i prosty obiad? Koniecznie przygotujcie sos z mięsa mielonego z marchewkę i pieczarkami. Aromatyczny i pyszny doskonale pasuje do ryżu lub makaronu.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pieczarek
  • 125 ml rosołu
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 300 g marchwi
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • ½ szklanki mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle i oleju. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej mięso, zmniejszamy palnik i smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Smażymy ok. 7 minut i zalewamy wszystko rosołem. Mieszamy i dodajemy pomidory i przecier. Dusimy na małym ogniu kilka minut po czym dodajemy obraną marchewkę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Gdy marchewka jest już prawie miękka dodajemy do sosu groszek i odsączoną i wypłukaną kukurydzę. Dusimy jeszcze ok. 5-7 minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką z pietruszki.

Sos podajemy z ryżem lub makaronem.

Zostaw komentarz



Close