Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9717.900 - Spaghetti Carbonara
2
Spaghetti Carbonara
  • 9717.900 - Spaghetti Carbonara

Nie mogę przejść obojętnie obok talerza z makaronem.. uwielbiam pasty! Dziś jedno z moich ulubionych dań – Spaghetti Carbonara! Mimo iż przepadam za tym makaronem, zbyt często nie gości na naszym stole, bo do najlżejszych nie należy 😉

Dla mnie musi być sosik na bazie śmietanki 30%, żółtka i parmezanu! Do tego pyszny chrupiący boczek… obłęd!

Skusi się ktoś?

Spaghetti Carbonara

Składniki dla dwóch osób:

  • 250 g makaronu Spaghetti
  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko z dużego jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji
  • tarty parmezan do dekoracji

 

Spaghetti Carbonara

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.

Żółtko roztrzepujemy w szklance z połową śmietanki i parmezanem.

Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zaszkli dodajemy do niej podsmażony boczek i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i zalewamy wszystko pozostałą śmietanką. Redukujemy śmietankę o połowę i dusimy ok. 4 minut. Na koniec dodajemy masę jajeczną i smażymy kilka minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem Spaghetti Carbonara posypujemy posiekaną natką pietruszki i parmezanem.

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź