Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
3 komentarzy

Tarta z kremem czekoladowym owocami i pistacjami

To jeden z najsmaczniejszych deserów jaki ostatnio przygotowałam. Tarta z kremem czekoladowym owocami i pistacjami to idealnie kruche, maślane ciasto i kremowe nadzienie z gorzkiej i mlecznej czekolady. Do tego ulubione, sezonowe owoce i pistacje – raj dla podniebienia.

Składniki na ciasto:

  • 85 g ziemnego masła
  • 130 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 3-4 łyżki lodowatej wody

 

Składniki na krem czekoladowy:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 185 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła

 

Dodatkowo:

  • ok. 150 g owoców sezonowych
  • 1 garść pistacji

Przygotowanie ciasta:

Aby ciasto było idealnie kruche należy na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i owijamy w folię spożywczą. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy ok. 20-22 cm, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut aż ciasto będzie złote. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.

Przygotowanie kremu czekoladowego:

W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem i cukrem. Gdy śmietanka zacznie wrzeć, szybko zdejmujemy rondelek z palnika i do śmietany dodajemy mleczną i gorzką czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Energicznie mieszamy aż czekolada się rozpuści i otrzymamy gładki krem. Masę odstawiamy żeby lekko przestygła.

Następnie wylewamy ją na zimny, upieczony spód. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, dekorujemy owocami i posiekanymi pistacjami.

Wstawiamy do lodówki żeby krem dobrze zastygł.

 

 

3 komentarze

Zostaw komentarz



Close