Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Tartaletki z czereśniami

Dziś będzie łatwo, szybko i smacznie! Takie małe co nie co do kawy! W ogrodzie jest pełno czereśni więc musiałam przygotować tartaletki z czereśniami! Pyszne, kruche, maślane ciasto i nadzienie ze słodkich czereśni z pomarańczową nutką. Zamiast czereśni możecie użyć dowolnych owoców. Jeśli nie przepadacie za mąką pełnoziarnistą przygotujcie tartaletki z samej mąki tortowej!

Tartaletki z czereśniami

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki tortowej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 225 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżka wódki
  • 2 łyżki soku pomarańczowego

 

Składniki na nadzienie:

  • 700 g czereśni
  • 70-80 g cukru
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

 

Tartaletki z czereśniami

Przygotowanie ciasta:

Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażarki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę, wódkę i sok z pomarańczy i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

Tartaletki z czereśniami 

Przygotowanie nadzienia:

Wydrylowane czereśnie zasypujemy cukrem i mąka ziemniaczana. Przekładamy do rondelka lub patelni. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10-15 minut. Odcedzamy nadmiar płynu.

 

Przygotowanie tartaletek z czereśniami:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy i np. za pomocą małej miseczki wycinamy koła (średnica musi być większa niż formy, której użyjemy). Ciastem wykładamy foremki do tartaletek lub formę do pieczenia muffinek. Widelcem robimy kilka otworów w cieście i nakładamy nadzienie.

Tartaletki z czereśniami

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy cienkie paseczki i układamy na nadzieniu tworząc krateczkę. Możemy również wyciąć okrągłe placki i przykryć nadzienie, zlepiając brzegi. Na górze robimy małe nacięcia.

Gotowe babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 35-45 minut aż się ładnie zarumienią.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Tartaletki z czereśniami

Zostaw komentarz



Close