Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Test i recenzja patelni tytanowej WOLL Saphir LITE

Dobra patelnia to podstawa w mojej kuchni! Większość dań przygotowuję właśnie w niej. Uwielbiam wysokie patelnie, które zastępują mi garnki i rondele i co więcej mogę w nich nie tylko smażyć ale również dusić i piec różnego rodzaju posiłki.

Od kilku lat testuję różnego rodzaju patelnie – ceramiczne, żeliwne, teflonowe…

Każdej z nich „coś” brakowało by stała się tą idealną, bez której nie wyobrażam sobie życia w kuchni. Gdy w moje ręce trafiła patelnia tytanowa do smażenia bez tłuszczu z linii WOLL Szafir (SAPHIR LITE) nie ukrywam cieszyłam się jak dziecko, a dokładniej jak mój syn z wymarzonej zabawki 🙂

Patelnie WOLL Szafir dostępne są w kilku rozmiarach (20, 24, 28 i 32 cm), do wyboru są też patelnie niskie lub wysokie, oraz patelnia kwadratowa, patelnia do naleśników, patelnia grillowa, a nawet patelnia z odpinaną rączką.

W komplecie z patelnią otrzymujemy żaroodporną pokrywkę.

Ja posiadam patelnie wysoką o średnicy 24 cm, jest idealna do przygotowania obiadu dla całej mojej rodziny (3 osób). To, co było dla mnie niezwykle istotne to fakt, że zarówno patelnię jak i szklaną pokrywę – wykonaną z hartowanego i polerowanego żaroodpornego szkła można używać w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Dzięki temu w moich rękach znalazło się wielofunkcyjne naczynie zastępujące mi garnki i naczynia żaroodporne, w którym przygotuję posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go wyeliminuje z wielu potraw.

Patelnia do smażenia bez tłuszczu z powłoką szafirowo-tytanową przeznaczona jest na kuchnie każdego rodzaju:

  • elektryczną
  • indukcyjną
  • gazową
  • węglową

Pokryta jest specjalną powłoką – ceramika tytanowo-szafirowa, która jest niezwykle odporna na ścieranie – producent daje aż 25 lat gwarancji na dna, a także 2 lata gwarancji na powłoki i uchwyty.

Muszę Wam powiedzieć, że w trakcie gotowania/pieczenia do powłoki nic nie przywiera! Koniec z zaschniętym, trudnym do umycia tłuszczem czy z zaschniętymi jajkami 🙂

Dodatkowo patelnie WOLL Szafir charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)!

zdjęcie www.patelnie-tytanowe.pl

zdjęcie www.patelnie-tytanowe.pl

Więcej informacji i szczegółów znajdziecie na stronie sklepu www.patelnie-tytanowe.pl

Przez ostatnie tygodnie z patelni korzystałam niemal codziennie. Smażyłam, gotowałam, dusiłam i piekłam 🙂

Taki szeroki zakres wykorzystania tej patelni pozwala przede wszystkim zaoszczędzić czas i pieniądze! Do tej pory potrzebowałam często kilku naczyń by przygotować obiad. Później w kuchni czekała na mnie cała sterta brudnych naczyń. Teraz dzięki patelni WOLL Szafir gotowanie to dosłownie – czysta przyjemność.

Patelnie wystarczy przetrzeć papierowym ręcznikiem by bez problemu wyczyścić zaschnięte resztki jedzenia.

Szybkie i równomierne nagrzewanie to nie tylko krótszy czas jaki potrzeba na przygotowanie potrawy to również duża oszczędność w zużyciu energii.

Poniżej zapraszam na fotorelacje z kulinarnych testów:

Na początek smażone (i dodatkowo zapieczone) ziemniaki z boczkiem i jajkiem:

Jak widać ziemniaczki usmażyły się na rumiany kolor na minimalnej ilości tłuszczy, dzięki pokrywie cały proces smażenia/duszenia znacznie się skrócił. Jak widać dno patelni jest czyste, nic do niego nie przywiera.

Do podsmażonych ziemniaków dodałam boczek i pieczarki, chwilę smażyłam i na koniec wbiłam jajka.

Całość posypałam mozzarellą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do momentu aż jajka się ścięły, a ser rozpuścił!

Kolejne danie to dorsz duszony w pomidorach ze szpinakiem. To danie przygotowałam bez użycia tłuszczu w niecałe 30 minut – ryba wyszła delikatna i soczysta!

Na patelni poddusiłam cebulkę i pomidory koktajlowe. następnie podlałam to bulionem warzywnym. Odparowałam część płynu, dodałam szpinak i położyłam kawałki polędwicy z dorsza. Całość dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut.

Mimo iż z patelni WOLL Szafir korzystam niecałe dwa miesiące już wiem, że to najlepsza patelnia jaką do tej pory miałam i nie zamienię jej na żadną inną. W końcu znalazłam ideał! Ideał, na którym póki co dosłownie i w przenośni nie widzę żadnej rysy!

Jeśli szukacie świątecznego prezentu dla siebie lub kogoś bliskiego to z czystym sumieniem mogę Wam polecić taką patelnie! Zachwyt gwarantowany!

Specjalnie dla Was mam też promocję – do 30.12.2017 jeśli podacie kod rabatowy MARTA15 otrzymacie rabat 15% na każdy zakupiony produkt w sklepie www.patelnie-tytanowe.pl

 

 

 

 

 

Zostaw komentarz



Close