Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Tort piernikowo czekoladowy z chrupiącą praliną
Tort piernikowo czekoladowy z chrupiącą praliną
  • Tort piernikowo czekoladowy z chrupiącą praliną

Jeśli szukacie czegoś wyjątkowego, na specjalną okazję to koniecznie przygotujcie tort piernikowo czekoladowy z chrupiąca praliną. Intensywnie czekoladowy z wyczuwalnym aromatem i smakiem piernika i obłędną, chrupiącą praliną. Torcik przygotowałam na konkurs kulinarno-fotograficzny Appetyt na Kopernika, (#appetytnakopernika; #fckopernik) w którym to można wygrać rewelacyjne nagrody! Jeśli tak jak my uwielbiacie pierniczki z Fabryki Cukierniczej Kopernik koniecznie weźcie udział w konkursie. Mam nadzieję, że mój torcik skradnie Wasze serca, i że zasmakuje Wam tak samo jak nam 😊

Tort piernikowo czekoladowy z chrupiącą praliną

Składniki na ciasto piernikowe:

  • 7 dużych jaj (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 łyżeczka esencji pomarańczowej lub 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • ½ łyżeczki soli
  • 170 g drobnego cukru
  • 170 g mąki tortowej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g zmielonych pierników Katarzynek
  • 50 g czekolady deserowej
  • 60 g masła

 

Składniki na pralinę:

  • 80 g cukru
  • 80 g blanszowanych orzechów laskowych
  • 25 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

 

Składniki z krem pralinowy:

 

Składniki na krem czekoladowy:

  • 300 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao
  • 350 ml śmietany 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

Tort piernikowo czekoladowy z chrupiącą praliną

Przygotowanie ciasta piernikowego:

Tortownicę o wymiarach 20-22 cm (można użyć 24 cm ciasto będzie po prostu niższe) smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia.

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 stopni.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Do masy z białek dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz zmiksowane pierniki.

Na koniec do ciasta dodajemy przestudzoną ale jeszcze płynną czekoladę. Mieszamy aż składniki się połączą.

Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 35-45 minut to tzw. suchego patyczka. Odstawiamy aż ciasto wystygnie i kroimy na 3 blaty.

 Tort piernikowo czekoladowy z chrupiącą praliną

Przygotowanie praliny:

Cukier wraz z wodą umieszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy bez mieszania do momentu aż otrzymamy jasnozłoty karmel. Do karmelu dodajemy orzechy i trzymając za rękojeść rondelka potrząsamy tak aby karmel pokrył orzechy – nie mieszamy łyżką!

Rondelek odstawiamy na palnik i gotujemy jeszcze chwilę aż otrzymamy bursztynowy karmel.

Orzechy z karmelem wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i pozostawiamy do zastygnięcia.

Zimny karmel kruszymy na mniejsze kawałki i miksujemy wraz z olejem kokosowym na pastę.

Tort piernikowo czekoladowy z chrupiącą praliną

Przygotowanie kremu pralinowego:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy całą pastę pralinową i pokruszone pierniczki w lukrze. Mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy tortownicy, w której piekliśmy ciasto. Pralinę wykładamy na te okręgi, tworząc dwa cienkie placki. Średnica pralinowych krążków powinna być mniejsza od narysowanego okręgu. Całość wstawiamy do lodówki/zamrażarki do zastygnięcia.

Tort piernikowo czekoladowy z chrupiącą praliną

Przygotowanie kremu czekoladowego:

Śmietankę wraz z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż czekolada się rozpuści – WAŻNE! Śmietanki nie wolno zagotować!

Na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Krem wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Gdy krem się schłodzi ubijamy go przez kilka minut. Przed przełożeniem ciasta kremem dobrze go wyjąć na ok. 30 minut z lodówki by zmiękł.

Krem dzielimy na dwie części – jedną na przełożenie ciasta, drugą na wykończenie tortu.

Pierwszy blat ciasta smarujemy ¼ kremu czekoladowego odłożonego do przełożenia tortu, na krem kładziemy 1 krążek praliny, ponownie na pralinę ¼ kremu i przykrywamy 2 blatem ciasta od dołu posmarowanym porzeczkowym dżemem. Czynność powtarzamy z pozostałymi składnikami.

Boki i wierzch tortu obkładamy pozostałym kremem. Dekorujemy pierniczkami.

Tort chowamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego i trzymajcie za mnie kciuki!

Tort piernikowo czekoladowy z chrupiącą praliną

Tort piernikowo czekoladowy z chrupiącą praliną

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź