Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Tosty francuskie z sosem z owoców leśnych i lodami jogurtowymi

Mięciutkie w środku, o chrupiącej skórce, polane sosem z owoców leśnych i podane z domowymi lodami jogurtowymi.. takie tosty francuskie dziś Wam proponuję.

Jednak te tosty są inne, wyjątkowe bo przygotowane z myślą i dla osób chorych onkologicznie. Do ich przygotowania użyłam specjalistycznych preparatów odżywczych Nutridrink Protein.

Nutridrink Protein to preparaty wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne, które zostały opracowane z myślą o pacjentach onkologicznych przed, po oraz pomiędzy sesjami radioterapii oraz chemioterapii.

Produkt ten jest gotowy od razu do spożycia, przeznaczony do picia, jednak ja chciałam dziś pokazać, że można dodawać go również do dań, tworząc odżywcze i pyszne posiłki.

Jakiś czas temu brałam udział w warsztatach kulinarnych dla pacjentów chorych onkologicznie i ich opiekunów (możecie o tym przeczytać TUTAJ), to właśnie tam, miałam okazję pierwszy raz przygotować tosty francuskie w takiej wersji.

Składniki na tosty:

  • 1 chałka drożdżowa
  • 2 rozbełtane jajka
  • 2 Nutridrinki Protein waniliowe (2 x 125 ml)
  • 1 laska wanilii

 

Składniki na sos z owoców leśnych:

  • 200 g mrożonych owoców leśnych
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 Nutridrink Protein owoce leśne (125 ml)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 kora cynamonu

 

Składniki na lody jogurtowe:

  • 1 Nutridrink Protein truskawkowy (125 ml)
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 75 g cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

 

Przygotowanie lodów:

Nutridrink Protein o smaku truskawkowym, jogurt i ziarna wanilii razem miksujemy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, łączymy z masą jogurtową i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Schłodzoną masę przekładamy do misy maszyny do lodów, zamykamy i ukręcamy/ucieramy lody.

Oczywiście takie lody możecie przygotować również bez maszynki! Schłodzoną masę należy co godzinę wyjąć z zamrażarki, dokładnie wymieszać i ponownie schować. Proces trzeba powtórzyć minimum 3 razy.

Przygotowanie sosu z owoców leśnych:

W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę, owoce i cukier. Gotujemy ok. 5 minut po czym wyjmujemy z sosu anyż i cynamon, a owoce przecieramy przez sito (można też zmiksować). Gdy sos wystygnie dodajemy do niego Nutridrink Protein o smaku owoce leśne – miksujemy. Gdyby sos był zbyt gesty można dodać trochę wody.

 

Przygotowanie tostów:

Chałkę kroimy w pajdy. W misce mieszamy/bełtamy jajka z Nutridrinkami Protein o smaku waniliowym i ziarnami wanilii.

Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Pajdy drożdżówki moczymy w masie jajecznej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe tosty odkładamy na papierowy ręcznik.

Tosty podajemy polane sosem z owoców leśnych i z gałką lodów.

*Żywienie medyczne to dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego i należy je stosować pod nadzorem lekarza

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close