Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Yorkshire pudding z kiełbaskami i sosem musztardowo miodowym

Takie angielskie śniadania to istna rozpusta! Yorkshire pudding z kiełbaskami i sosem musztardowo miodowym zachwyca smakiem! Delikatnie ciasto przypominające w smaku ciasto parzone i trochę omlet w połączeniu z białą kiełbasą i rewelacyjnym sosem musztardowo miodowym z wyczuwalną nutą cebuli wprawi każdego w dobry nastrój!

Yorkshire pudding z kiełbaskami i sosem musztardowo miodowym

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka (klasa L)
  • 225 ml mleka
  • 130 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

  • 250 g cienkiej białej surowej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju

 

Składniki na sos musztardowo miodowy

  • 2 czerwone cebule
  • 30 g masła
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku

 

Yorkshire pudding z kiełbaskami i sosem musztardowo miodowym

Przygotowanie ciasta:

W misce ubijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę oraz sól i miksujemy na jednolite ciasta. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

 

Przygotowanie sosu musztardowo miodowego:

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli zalewamy ją bulionem, dodajemy tymianek i gotujemy aż płyn zredukujemy o połowę. Na koniec do sosu dodajemy musztardę wymieszaną z miodem i sosem Worcestershire. Gotujemy całość jeszcze ok. 3 minut po czym miksujemy na jednolity sos.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy kiełbasę. Gdy kiełbasa się już zarumieni zdejmujemy ją z patelni.

Yorkshire pudding z kiełbaskami i sosem musztardowo miodowym

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Naczynie do zapiekania (użyłam okrągłego o średnicy ok. 18-20 cm, może być też prostokątne) smarujemy tłuszczem, na spód układamy podsmażone kiełbaski i wstawiamy do piekarnika na ok. 7-10 minut by naczynie się zagrzało. Wyjmujemy z piekarnika formę z kiełbaskami i napełniamy przygotowanym ciastem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę na ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni i pieczemy kolejne 10-15 minut. Ważne aby nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto opadnie!

Yorkshire pudding z kiełbaskami podajemy z sosem musztardowo miodowym posypane świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Yorkshire pudding z kiełbaskami i sosem musztardowo miodowym

zBLOGowani.pl

Zostaw komentarz



Close