Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami. W moim ogródku pojawia się coraz więcej dyni. A jak dynia to musi być rozgrzewająca i aksamitna zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym! Pyszna, aromatyczna idealnie rozgrzewa w chłodne jesienne dni.

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 300 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżka miodu

 

Dodatkowo:

  • pestki dyni
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki

 

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Przygotowanie:

Dynie kroimy na mniejsze części, usuwamy pestki i smarujemy oliwą. Następnie posypujemy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, wstawiamy kawałki dyni i pieczemy przez ok. 40-45 minut. Studzimy i usuwamy skórę, pozostawiać tylko miąższ dyni.

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

W garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry. Smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy miąższ z dyni i zalewamy warzywnym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 10 minut po czym dodajemy miód i mleko kokosowe. Ponownie zagotowujmy. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy gałkę muszkatołową i doprawiamy do smaku pieprzem cayenne i pieprzem kolorowym oraz solą.

Gorącą zupę podajemy udekorowaną pestkami dymi, posypaną posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i polaną mlekiem kokosowym.

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Zostaw komentarz



Close