Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Zupa krem ze szparagów i kalarepy
Zupa krem ze szparagów i kalarepy
  • Zupa krem ze szparagów i kalarepy

Sezon na szparagi ciągle trwa więc dziś zapraszam na pyszny i dietetyczny przepis. Zupa krem ze szparagów i kalarepy ma delikatny, lekko ostry smak. Szparagi mają neutralny smak, złośliwi twierdzą że wręcz są mdłe i nijakie. Dlatego postanowiłam połączyć je z wyrazistą i lekko ostrą kalarepką i rzodkiewkami. Wszystkie te warzywa kojarzą mi się z wiosną i tworzą rewelacyjną w smaku potrawę.

Zupa krem ze szparagów i kalarepy

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1-2 cebule
  • 2 kalarepy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki oleju
  • 80 ml słodkiej śmietany 18%

 

Dodatkowo:

  • 2-3 rzodkiewki
  • 2-3 plasterki surowego wędzonego boczku

 

Przygotowanie:

Szparagi płuczemy i odłamujemy twarde końcówki, które wyrzucamy. Następnie kroimy szparagi na 2-3 części. Główki odkładamy na bok.

W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Kalarepki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy aż cebula się zeszkli. Na koniec dodajemy szparagi (główki zostawiamy) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze kilka chwil i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy aż kalarepa będzie miękka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Wyjmujemy kilka główek szparagów do dekoracji, a pozostałą zupę miksujemy wraz ze śmietanką na gładki krem.

Na patelni wytapiany plasterki boczku na chipsy. Na tłuszczy z boczku podsmażamy plasterki rzodkiewki.

Krem ze szparagów i kalarepy podajemy z chipsem z boczku, główkami szparagów i rzodkiewkami.

Smacznego!

Zupa krem ze szparagów i kalarepy

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź