Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Zupa z kapustą i pulpecikami

Bardzo sycące i smaczne danie, idealne na chłodne dni. Zupa z kapustą i pulpecikami z powodzeniem zaspokoi nawet największy głód i nie będziecie musieli przygotowywać dodatkowo drugiego dania! Polecam!

Zupa z kapustą i pulpecikami

Składniki na zupę:

  • 1 główka białej kapusty
  • 700 g ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 3 litrów rosołu np. drobiowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 całe ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek koperku

 

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2-3 cebule
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki kaszy manna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • mąka do obtoczenia

 

Zupa z kapustą i pulpecikami

Przygotowanie zupy:

Rosół doprowadzamy do wrzenia i do wywaru dodajemy drobno poszatkowaną kapustę. Gotujemy ok. 10-15 minut i dodajemy przecier i pokrojone pomidory oraz liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę, marchewkę w plasterki i również dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.

Zupa z kapustą i pulpecikami

Przygotowanie pulpecików:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa, dodajemy jajko, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulę. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.

Gdy warzywa w zupie są już prawie miękkie delikatnie wkładamy do garnka pulpeciki. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Zupa z kapustą i pulpecikami

Zostaw komentarz



Close