Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9916.900 - Bagietki
1
Bagietki
  • 9916.900 - Bagietki

Czy nie chcielibyście upiec w zaciszu własnej kuchni bagietki? Jest to możliwe i co więcej bardzo proste. Dziś podzielę się z Wami przepisem na to francuskie pieczywo! Takie bagietki są po prostu pyszne i smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu.. a ten zapach unoszący się po domu w trakcie pieczenia… Mmm.. rozkosz! Tego trzeba spróbować.

9924.900 - Bagietki

Składniki na 3 bagietki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

  • mąka (ok. ½ szklanki)

 

Przygotowanie:

W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Wlewamy roztwór z drożdży i drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

9892.900 - Bagietki

Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut – na koniec możemy lekko posypać je mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 3 równe części.

9897.900 - Bagietki

Każdą z części rozwałkowujemy na kształt prostokąta (o długości podobnej do długości dużej blachy z pieca). Prostokąt składamy na trzy części (jak harmonijkę). Następnie zwijamy ciasto na kształt bagietki i rolujemy tak długo aż osiągnie rozmiar/długość podobną do blachy, w której będziemy je piec.

W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

Bagietki przekładamy do dużej blachy (najlepiej takiej z pieca) posypanej mąką, jedna koło drugiej w odstępach 3-5 cm. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

9901.900 - Bagietki

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. Na spód piekarnika wstawiamy 1 lub dwa małe naczynia/kokilki żaroodporne z wodą, dzięki temu podczas pieczenia bagietek będzie się tworzyła mgła , która nada chrupkości pieczywu.

Wyrośnięte bagietki posypujemy mąką i nacinamy delikatnie. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut.

Pamiętajcie, że bagietki po upieczeniu są bladozłote! Więc nie oczekujcie ciemnobrązowej skórki!

Bułeczki studzimy na kratce! Polecam jeszcze ciepłe z masełkiem

9930.900 - Bagietki

Komentarze

  • Justyna

    Written on 26 marca 2015

    Wyglądają przepysznie te bagetki i pewnie cudnie pachną jak są jeszcze gorące, a może masz jakiś sprawdzony przepis na pieczywo bez drożdży bo moja córcia jest na nie uczulona.

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź