Czy nie chcielibyście upiec w zaciszu własnej kuchni bagietki? Jest to możliwe i co więcej bardzo proste. Dziś podzielę się z Wami przepisem na to francuskie pieczywo! Takie bagietki są po prostu pyszne i smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu.. a ten zapach unoszący się po domu w trakcie pieczenia… Mmm.. rozkosz! Tego trzeba spróbować.
Składniki na 3 bagietki:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- mąka (ok. ½ szklanki)
Przygotowanie:
W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Wlewamy roztwór z drożdży i drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut – na koniec możemy lekko posypać je mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 3 równe części.
Każdą z części rozwałkowujemy na kształt prostokąta (o długości podobnej do długości dużej blachy z pieca). Prostokąt składamy na trzy części (jak harmonijkę). Następnie zwijamy ciasto na kształt bagietki i rolujemy tak długo aż osiągnie rozmiar/długość podobną do blachy, w której będziemy je piec.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.
Bagietki przekładamy do dużej blachy (najlepiej takiej z pieca) posypanej mąką, jedna koło drugiej w odstępach 3-5 cm. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. Na spód piekarnika wstawiamy 1 lub dwa małe naczynia/kokilki żaroodporne z wodą, dzięki temu podczas pieczenia bagietek będzie się tworzyła mgła , która nada chrupkości pieczywu.
Wyrośnięte bagietki posypujemy mąką i nacinamy delikatnie. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut.
Pamiętajcie, że bagietki po upieczeniu są bladozłote! Więc nie oczekujcie ciemnobrązowej skórki!
Bułeczki studzimy na kratce! Polecam jeszcze ciepłe z masełkiem
Justyna
Written on 26 marca 2015
Wyglądają przepysznie te bagetki i pewnie cudnie pachną jak są jeszcze gorące, a może masz jakiś sprawdzony przepis na pieczywo bez drożdży bo moja córcia jest na nie uczulona.