Podjęłam wyzwanie Rama Smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na…” i postanowiłam przygotować dla Was coś prostego i pysznego! Jak zawsze mam głowę pełną pomysłów – około 100 na minutę 🙂 tym razem też tak było, a z otrzymanych składników postanowiłam przygotować bakłażana faszerowanego karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą. Połączenie słodkich pomidorów i ostrej papryki przypadło nam do gustu! Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje!
Składniki na 4 porcje:
- 2 średnie bakłażany
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ cukinii
- ½ papryczki chili
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 400 g brązowej ciecierzycy (z puszki)
- 20 g tartego sera parmezan
- 3 łyżki karmelizowanych pomidorów
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 40 ml Rama Smaż jak szef kuchni (miks oleju rzepakowego i słonecznikowego) + odrobina do skropienia bakłażanów
- 1 pęczek świeżej bazylii posiekanej
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż (tworząc łódeczki) lub w poprzek (tworząc miseczki). Następnie nacinamy w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą, skrapiamy Ramą Smaż jak szef kuchni i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-25 minut.
Cebule (białą i czerwoną), czosnek, chili i cukinię drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie wylewamy Ramę Smaż jak szef kuchni, gdy z tłuszczu znikną bąbelki podsmażamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek i cukinię i smażymy ok. 5 minut, dodajemy trochę soli i pieprzu.
Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ, który drobno siekamy. Dodajemy go razem z ostrą papryczką do warzyw i smażymy ok. 3 minut.
Po tym czasie dodajemy bazylie, oregano i ocet balsamiczny. Odsączoną i wypłukaną brązową ciecierzyce oraz karmelizowane pomidory i świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę, zmniejszamy palnik i dusimy wszystko na małym ogniu przez 10 minut. Patelnie zdejmujemy z palnika, dodajemy połowę startego sera parmezan i połowę posiekanej świeżej bazylii, mieszamy.
Miseczki z bakłażana faszerujemy przygotowanym nadzieniem, po wierzchu posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 10 minut.
Przed podaniem posypujmy pozostałą świeżą bazylią.
Bon Appétit!
Justyna
Written on 30 listopada 2016
moje ulubione połączenie smaków 😀
Kuchnia Marty
Written on 30 listopada 2016
🙂 Mnie też bardzo zasmakowało! Pozdrawiam
Jaglusia
Written on 30 listopada 2016
Pięknie wygląda! Kocham twój blog. Bardzo lubię Twoje przepisy. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Kuchnia Marty
Written on 30 listopada 2016
Jaglusia jest mi baaardzo miło i dziękuje!