Zimą nasz organizm domaga się nieco bardziej kalorycznych potraw, które są syte i rozgrzewające. Właśnie takie jest Spaghetti z boczkiem i brukselką. Brukselka w takim towarzystwie smakuje wprost wybornie, jędrne liski idealnie komponują się z chrupiącym boczkiem i sosem śmietanowo parmezanowym!
Składniki dla dwóch osób:
- 250 g makaronu Spaghetti
- 200 g wędzonego boczku
- 150 g brukselki
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 żółtko jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 50 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Żółtko roztrzepujemy w szklance z połową śmietanki i parmezanem.
Brukselkę gotujemy ok. 3 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Zahartowujemy zimną wodą.
Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, gdy jest już ładnie zarumieniony dodajemy do niego masło i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i zalewamy wszystko pozostałą śmietanką. Redukujemy śmietankę o połowę i dusimy ok. 4 minut. Na koniec dodajemy masę jajeczną i brukselkę, podzieloną na listki. Smażymy kilka minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Arkadiusz
Written on 1 grudnia 2016
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 1 grudnia 2016
Arku, polecam! Pozdrawiam 🙂
w domu
Written on 16 grudnia 2016
Jestem wielbicielką spaghetti ,a takiej wersji -mojego ulubionego dania ,nie miałam jeszcze okazji skosztować . Wygląda smakowicie i z pewnością smakuje równie dobrze, jak się prezentuję . Dziękuję za przepis ,jutro postaram się wyczarować podobne cudo , wzorując się na powyższym przygotowaniu ,aż zagości i na moim stolę ,a swoją prezencją i smakiem zaczaruję wszystkich domowników zasiadających przy stole.
Kuchnia Marty
Written on 17 grudnia 2016
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje! Pozdrawiam