Pomysł na idealne śniadanie…? Oczywiście czekoladowe Popovers! Są genialne, pyszne i tak szybko się je przygotowuje. Można je jeść same lub np. z masłem orzechowym lub kremem czekoladowym. Gwarantuję, że po takim śniadanku cały dzień będziemy mieć świetny humor.
Składniki na 12 sztuk:
- 100 g mąki tortowej
- 30 g ciemnego kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 225 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- 3 jajka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Formę do pieczenia muffinków wkładamy do piekarnika żeby się nagrzała. W misce łączymy mąkę z kakao i solą. Jajka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mleko, olej i miksujemy na jednolite ciasto. Na koniec dodajemy mąkę połączoną z kakao. Mieszamy.
Nagrzaną formę do pieczenia muffinków smarujemy tłuszczem i napełniamy otwory ciastem tak do 2/3 wysokości. Czekoladowe Popovers pieczemy na najniższej półce 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.
Ważne, aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!
Smacznego!
Szyszka
Written on 5 grudnia 2016
Dokładnie czegoś takiego mi potrzeba na dzisiejszy wieczór. Żeby mi ktoś zrobił i podał, ja skupię się na jedzeniu 🙂