Dziś zapraszam proste i szybkie marchewkowo pomarańczowe ciasto z mnóstwem orzechów i pomarańczowej skórki w środku! Uwielbiam wypieki z dodatkiem tartej marchewki. Dzięki niej ciasto jest po upieczeniu gęste, wilgotne i miękkie.
Składniki na ciasto:
- 220 g oleju rzepakowego
- 130 g cukru
- 140 g cukru brązowego
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 ½ łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
- sok z ½ pomarańczy
- 300 g mąki tortowej
- 3 średnie marchewki
Dodatkowo:
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Prostokątną formę do pieczenia keksówkę o wymiarach 25×12 smarujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką.
W misce ucieramy jajka z białym, brązowym i wanilinowym cukrem, dodajemy olej, przyprawę do pierników, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy i na koniec dodajemy mąkę, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz posiekane orzechu i skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do przygotowanej foremki. Pieczemy w piekarniku ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Studzimy.
Smacznego!
piegusek
Written on 30 listopada 2016
jakie korzenne i pyszne ciacho 🙂
Kuchnia Marty
Written on 30 listopada 2016
i do tego proste i szybkie w przygotowaniu!