Dziś zapraszam na prawdziwą rozkosz jedzenia, czyli Food Porn w czystej postaci! Burger Mac&Cheese po Morlińsku to połączenie idealne. Obłędne, lekko pikantne mięso w aromatycznym sosie BBQ i do tego makaron w kremowym, serowym sosie – to połączenie uzależnia!
Składniki na Mac&Cheese:
- 150 g makaronu typ kolanka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 90 ml mleka
- 80 g sera cheddar
- pieprz
- ewentualnie sól do smaku
Składniki na mięso po Morlińsku:
- 1 opakowanie kiełbasy teksańskiej Morliny
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej wędzonej papryki
- 50 ml sosu Worcestershire
- 100 g ketchupu
- 20 g musztardy Dijon
- 50 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 30 ml sosu sojowego
Dodatkowo:
- 4-6 bułek burgerowych
- 4-6 plasterków wędzonego boczku
- marynowane papryczki chili
Przygotowanie Mac&Cheese:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąką i przesmażamy całość kilka chwil. Następnie stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając trzepaczką aby sos był gładki. Na koniec dodajemy starty ser. Mieszamy od czasu do czasu aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Przygotowanie mięsa po Morlińsku:
Z kiełbasek zdejmujemy osłonki i rozdrabniamy je widelcem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbaski i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
W misce mieszamy pozostałe składniki (wędzoną paprykę, sos Worcestershire, ketchup, musztardę, cukier, granulowaną cebulę i sos sojowy). Gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa podsmaży wlewamy przygotowany sos i całość dusimy kilka minut aż sos zgęstnieje i dokładnie pokryje kiełbasę.
Przygotowanie Burgera Mac&Cheese po Morlińsku:
Plasterki boczku grillujemy/podsmażamy na suchej patelni aż zrobią się chrupiące.
Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy na patelni lub w piekarniku.
Na spód bułki nakładamy porcję mięsa po morlińsku, a następnie sporą porcję Mac&Cheese. Na wierzch kładziemy plasterek bekonu i opcjonalnie jedną marynowaną ostrą papryczkę. Całość przykrywamy wierzchnią bułką.
Burger Mac&Cheese po Morlińsku jest gotowy!
Smacznego!
sandruska34
Written on 13 grudnia 2019
Pierwszy raz widzę makaron w hamburgerze hmm. Ta kiełbasa w hamburgerze to też morze być ciekawy pomysł. Zawsze hamburgery kojarzyłam raczej z mięsem wołowym. Zamiast klusek widziałabym tu więcej warzyw. Ale pomysł fajny