Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Burger Mac&Cheese po Morlińsku
1
Burger Mac&Cheese po Morlińsku
  • Burger Mac&Cheese po Morlińsku

Dziś zapraszam na prawdziwą rozkosz jedzenia, czyli Food Porn w czystej postaci! Burger Mac&Cheese po Morlińsku to połączenie idealne. Obłędne, lekko pikantne mięso w aromatycznym sosie BBQ i do tego makaron w kremowym, serowym sosie – to połączenie uzależnia!

3619 - Burger Mac&Cheese po Morlińsku

Składniki na Mac&Cheese:

  • 150 g makaronu typ kolanka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 90 ml mleka
  • 80 g sera cheddar
  • pieprz
  • ewentualnie sól do smaku

Składniki na mięso po Morlińsku:

  • 1 opakowanie kiełbasy teksańskiej Morliny
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej wędzonej papryki
  • 50 ml sosu Worcestershire
  • 100 g ketchupu
  • 20 g musztardy Dijon
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 30 ml sosu sojowego

Dodatkowo:

  • 4-6 bułek burgerowych
  • 4-6 plasterków wędzonego boczku
  • marynowane papryczki chili

3590 - Burger Mac&Cheese po Morlińsku

3596 - Burger Mac&Cheese po Morlińsku

Przygotowanie Mac&Cheese:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąką i przesmażamy całość kilka chwil. Następnie stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając trzepaczką aby sos był gładki. Na koniec dodajemy starty ser. Mieszamy od czasu do czasu aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

3621 - Burger Mac&Cheese po Morlińsku

Przygotowanie mięsa po Morlińsku:

Z kiełbasek zdejmujemy osłonki i rozdrabniamy je widelcem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbaski i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.

W misce mieszamy pozostałe składniki (wędzoną paprykę, sos Worcestershire, ketchup, musztardę, cukier, granulowaną cebulę i sos sojowy). Gdy cebula się zeszkli, a kiełbasa podsmaży wlewamy przygotowany sos i całość dusimy kilka minut aż sos zgęstnieje i dokładnie pokryje kiełbasę.

Przygotowanie Burgera Mac&Cheese po Morlińsku:

Plasterki boczku grillujemy/podsmażamy na suchej patelni aż zrobią się chrupiące.

Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy na patelni lub w piekarniku.

Na spód bułki nakładamy porcję mięsa po morlińsku, a następnie sporą porcję Mac&Cheese. Na wierzch kładziemy plasterek bekonu i opcjonalnie jedną marynowaną ostrą papryczkę. Całość przykrywamy wierzchnią bułką.

Burger Mac&Cheese po Morlińsku jest gotowy!

Smacznego!

3614 - Burger Mac&Cheese po Morlińsku


12embed jWCu6cUshb8oVCOfKGrjKhS0Zgtc6Qzz - Burger Mac&Cheese po Morlińsku

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • sandruska34

    Written on 13 grudnia 2019

    Pierwszy raz widzę makaron w hamburgerze hmm. Ta kiełbasa w hamburgerze to też morze być ciekawy pomysł. Zawsze hamburgery kojarzyłam raczej z mięsem wołowym. Zamiast klusek widziałabym tu więcej warzyw. Ale pomysł fajny

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź