Te ciasteczka miodowe od kilku lat zawsze przygotowuję przed Świętami jako słodki upominek dla Klientów i znajomych. Ostatnio kilka obdarowanych osób, poprosiło mnie o przepis na nie! Właśnie wyjęliśmy z piekarnika porcje jeszcze ciepłych, ciasteczek miodowych.. w domu cudownie pachnie, a my z niecierpliwością czekamy żeby je schrupać! Wam zostawiam przepis!
Składniki:
- 280 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczki mielonego cynamonu lub przyprawy do pierników
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 1 szczypta soli
- 115 g masła
- 90 g płynnego miodu
- 100 g brązowego cukru
- 1 małe jajko (klasa wagowa S)
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z przyprawami, solą i sodą. Cukier ucieramy z masłem i skórką z pomarańczy aż otrzymamy gładką masę. Do masy dodajemy miód i jajko, miksujemy aż składniki się połączą.
Na koniec dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy kulę, którą owijamy w folią spożywczą. Chowamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy 1 część ciasta i rozwałkowujemy ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub foli spożywczej (papier można podsypać mąką). Rozwałkowane ciasto chowamy na 10 minut do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto wyjmujemy, zdejmujemy górny arkusz papieru/foli i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy zachowując 2 cm odstęp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 6-8 minut. Ciasteczka miodowe wyjmujemy i studzimy na kratce.
Zimne ciasteczka dekorujemy!
Smacznego!