Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Kopytka grzybowe
3
Kopytka grzybowe
  • Kopytka grzybowe

Kopytka grzybowe bo pomysł na pyszny i oryginalny obiad. Takie kluseczki zasmakują nie tylko miłośnikom grzybów. Kopytka są niezwykle aromatyczne i delikatne. Ja podałam je z podsmażonymi pieczarkami i szpinakiem, ale następnym razem podam je z sosem grzybowym.

3875 - Kopytka grzybowe

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
  • 100 g suszonych grzybów
  • 200-210 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1 duże jajko roztrzepane widelcem
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Dodatkowo:

  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 2 łyżki oleju
  • 250-300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

3879 - Kopytka grzybowe

Przygotowanie:

Grzyby suszone dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotujemy grzyby z odrobiną soli w tej samej wodzie, w której je moczyliśmy przez ok. 40-45 minut.

Po tym czasie przekładamy grzyby na sito i osuszamy.

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Grzyby i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesianą mąkę, sól i przyprawy. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto.

Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.

3894 - Kopytka grzybowe

Kopytka grzybowe przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerzu i czekamy aż kopytka przestygną.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki. Gdy grzyby się już zarumienią dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dusimy kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na koniec wrzucamy ugotowane kopytka grzybowe, mieszamy i podgrzewamy kilka chwil.

Smacznego!

3882 - Kopytka grzybowe

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź