Kopytka grzybowe bo pomysł na pyszny i oryginalny obiad. Takie kluseczki zasmakują nie tylko miłośnikom grzybów. Kopytka są niezwykle aromatyczne i delikatne. Ja podałam je z podsmażonymi pieczarkami i szpinakiem, ale następnym razem podam je z sosem grzybowym.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
- 100 g suszonych grzybów
- 200-210 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 1 duże jajko roztrzepane widelcem
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Dodatkowo:
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 2 łyżki oleju
- 250-300 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Grzyby suszone dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotujemy grzyby z odrobiną soli w tej samej wodzie, w której je moczyliśmy przez ok. 40-45 minut.
Po tym czasie przekładamy grzyby na sito i osuszamy.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Grzyby i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesianą mąkę, sól i przyprawy. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto.
Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Kopytka grzybowe przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerzu i czekamy aż kopytka przestygną.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki. Gdy grzyby się już zarumienią dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dusimy kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec wrzucamy ugotowane kopytka grzybowe, mieszamy i podgrzewamy kilka chwil.
Smacznego!
grzybowa
Written on 19 grudnia 2019
wygląda strasznie smacznie 😀 kocham dania z pieczarkami, a tu jest ich cała masa 🙂 ale przyznaję, że na dodanie grzybów do kopytek nie wpadłam 🙂 jeśli chodzi o aromatyczne zioła to ja często dodaję rozmaryn do sosów grzybowych 🙂
Kuchnia Marty
Written on 7 stycznia 2020
Rozmaryn też uwielbiamy i idealnie pasuje do tego dania!
Mateusz
Written on 28 września 2020
Pięknie przepis wygląda i zapewne tak samo świetnie smakuje. Gratuluje!
Czekam na przepis z grzybami suszonymi zapraszam na zakupy na https://grzybysuszone-sklep.pl