Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9286.900 - Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim
Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim
  • 9286.900 - Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim

Dziś będzie wykwintnie! Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim to idealna propozycja nie tylko na romantyczną kolację. To danie należy do tych, które nie są trudne w wykonaniu i wystarczy tylko kilka składników, które bez problemu dostaniecie w sklepie by móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem.

9259.900 - Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim

Składniki dla dwóch osób:

  • 2 okrągłe sery camembert
  • 8 łyżek płynnego miodu
  • 60 g ulubionych bakalii
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

 

9273.900 - Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim

Przygotowanie:

Małą patelnie mocno rozgrzewamy, wrzucamy bakalie i wlewamy miód. Gotujemy kilka minut aż miód lekko zgęstnieje. Odstawiamy na bok.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Sery wyjąć z opakowania i wierzch każdego delikatnie naciąć w kratkę.

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy 4 okręgi o średnicy większej o ok. 2-3 cm niż średnica sera.

9245.900 - Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim

Ser, naciętą kratką do góry umieszczamy na jednym okręgu ciasta francuskiego (otulić ser ciastem – ważne żeby ciasto dobrze przylegało), na wierzch nakładamy połowę bakalii i polewamy pozostałym miodem. Całość przykrywamy drugim plackiem ciasta i dokładnie zlepiamy boki ciasta. Ser przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. W ten sam sposób przygotowujemy drugi ser. Ja nie wierzchu zrobiłam dodatkowo z pozostałego ciasta francuskiego krateczkę.

9248.900 - Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim

Gotowe sery wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 20 minut by ser lekko zastygł.

Smacznego!

9290.900 - Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim

9267.900 - Camembert pieczony z bakaliami w cieście francuskim

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź