Dziś zapraszam na cudowne ciasteczka z borówkami i białą czekoladą! Maślane, mięciutkie z delikatną nutką limonki. Nie sposób się im oprzeć. Idealne do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 210 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 115 g miękkiego masła
- 150 g cukry
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- skórka otarta z limonki lub cytryny
- 100 g białej czekolady
- 100 g świeżych borówek
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę tortową i kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodajemy jajko, skórkę z limonki i cukier waniliowy. Ucieramy kilka minut po czym stopniowo dodajemy suche składniki. Miksujemy aż składniki się połączą. Do ciasta dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy. Na koniec dodajemy borówki i przy pomocy gumowej łopatki delikatnie mieszamy – ważne żeby borówki pozostały całe.
Ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki by się schłodziło.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy np. łyżki do lodów nabieramy porcje ciasta i układamy ciastka jedno obok drugiego w odstępach ok. 3 cm. – możemy je delikatnie spłaszczyć dłonią.
Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia na ok. 10 minut.
Smacznego!
zegary na ścianę
Written on 28 lipca 2019
ciasteczka są świetne! :d
Kuchnia Marty
Written on 30 lipca 2019
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam
Marzenka29tt
Written on 17 września 2019
Często korzystam z przepisów, które publikujesz,. Moje dzieciaki zajadają się ciasteczkami maślanymi, dałam zamiast borówek, jagody, akurat miałam pod ręką. Ogólnie wyszły bardzo smaczne. Tak w ogóle to robisz bardzo ładne zdjęcia.
Kuchnia Marty
Written on 23 września 2019
Bardzo się cieszę i pozdrawiam 🙂
Smaczna Strona
Written on 29 września 2019
Muszę wypróbować, mam w domu małego wielbiciela borówek, na pewno będzie mu smakował.
Milasoo.pl
Written on 11 listopada 2019
Ojejjuu to wygląda pysznie 😀 Ja sama również dbam o urozmaicenie w swojej kuchni, często improwizując, i wtedy własnie wychodzą najciekawsze połączenia, do tego uwielbiam odpowiadnią oprawę w postaci dodatków ulubiony kubel, talerzyk i taca na której wszystko się godnie prezentuje 😀
Aurelia
Written on 6 lipca 2020
Czy można jakoś zastąpić mąkę kukurydzianą, albo jej nie dawać ?
Kuchnia Marty
Written on 6 lipca 2020
Mąkę kukurydzianą można zastąpić np. ziemniaczaną.
Dodaje się ją po to aby owoce nie puściły zbyt dużo soku