Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Ciasteczka z borówkami i białą czekoladą
2
Ciasteczka z borówkami i białą czekoladą
  • Ciasteczka z borówkami i białą czekoladą

Dziś zapraszam na cudowne ciasteczka z borówkami i białą czekoladą! Maślane, mięciutkie z delikatną nutką limonki. Nie sposób się im oprzeć. Idealne do popołudniowej kawy.

Ciasteczka z borówkami i białą czekoladą
Ciasteczka z borówkami i białą czekoladą

Składniki:

  • 210 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115 g miękkiego masła
  • 150 g cukry
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • skórka otarta z limonki lub cytryny
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g świeżych borówek
Ciasteczka z borówkami i białą czekoladą
Ciasteczka z borówkami i białą czekoladą

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy mąkę tortową i kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia.

W drugiej ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodajemy jajko, skórkę z limonki i cukier waniliowy. Ucieramy kilka minut po czym stopniowo dodajemy suche składniki. Miksujemy aż składniki się połączą. Do ciasta dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy. Na koniec dodajemy borówki i przy pomocy gumowej łopatki delikatnie mieszamy – ważne żeby borówki pozostały całe.

Ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki by się schłodziło.

Ciasteczka z borówkami i białą czekoladą
Ciasteczka z borówkami i białą czekoladą

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy np. łyżki do lodów nabieramy porcje ciasta i układamy ciastka jedno obok drugiego w odstępach ok. 3 cm. – możemy je delikatnie spłaszczyć dłonią.

Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia na ok. 10 minut.

Smacznego!

Ciasteczka z borówkami i białą czekoladą
Ciasteczka z borówkami i białą czekoladą

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź