Ciastka francuskie z jabłkami są idealne jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w domu nic nie ma. W kilka chwil wyczarujemy pyszny deser, który zachwyci smakiem, a zapach pieczonych jabłek i karmelu jeszcze przez długie godziny będzie unosił się w domu.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g cukru brązowego
- 60 g masła
- 2 łyżki miodu płynnego
- 6-7 jabłek
- cukier puder
Jabłka umyć, nie obierać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię i roztopić masło, dodać cukier i miód. Gotować kilka minut aż składniki się połączą i zgęstnieją. Do karmelu wrzucić jabłka, delikatnie wymieszać tak, by karmel pokrył plasterki jabłek. Odstawić żeby przestygły.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Rozłożyć ciasto francuskie i wyciąć ok. 8-10 prostokątów. Na każdym prostokącie za pomocą pędzelka rozsmarować cienką warstwę karmelu, na środku ułożyć plasterki jabłek.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 minut.
Przed podaniem ciastka francuskie z jabłkami należy posypać cukrem pudrem.
gin
Written on 28 grudnia 2014
I jak tu się oprzeć takim pysznościom…? 🙂
Marta
Written on 28 grudnia 2014
🙂