Korzenna tarta z jabłkami i żurawiną to rozkosz dla podniebienia każdego łasucha! Idealnie kruche ciasto i obłędne nadzienie pachnące cynamonem i pomarańczą to moja propozycja na długie jesienne wieczory. Żurawina idealnie przełamuje słodycz jabłek – polecam!
Składniki na ciasto:
- 315 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 90 g zimnego masła
- 150 g zimnego tłuszczu roślinnego np. planta
- 120 ml lodowatej wody
- 1 łyżka wódki (opcjonalnie)
Składniki na nadzienie:
- 4 jabłka
- 180 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- 150 g brązowego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 30 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażarki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę oraz wódkę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie dzielimy na dwie części z każdej formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę/plastry. Do miski przekładamy jabłka i żurawinę. Owoce zasypujemy brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, gałką muszkatołową i mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Z lodówki wyjmujemy jedną część ciasta. Rozwałkowujemy ją cienko na blacie posypanym mąką i przekładamy do formy do tarty o średnicy 25 cm. Nadmiar ciasta odcinamy. Owoce przekładamy do ciasta (nie przelewajcie do formy soku/płynu z owoców). Na wierzch kładziemy plasterki masła (30 g). Formę wstawiamy do lodówki.
Bierzemy drugą cześć ciasta i rozwałkowujemy na kształt okręgu o takiej średnicy jak nasza forma. Wycinamy cienkie paseczki. Z lodówki wyjmujemy ciasto. Na wierzchu z pasków ciasta tworzymy kratkę.
Powstałą krateczkę smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez pierwsze 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko zacznie się przypiekać przykrywamy tarte przykrywamy folią aluminiową.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 2-3 godziny.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Laura
Written on 16 listopada 2017
Pięknie i pysznie u Ciebie. Zostaję na dluzej:)
Kuchnia Marty
Written on 17 listopada 2017
Bardzo się cieszę 🙂
Paulina Garnicka
Written on 17 listopada 2017
JA również będę odwiedzać blog regularnie. A tarta wyszła przepysznie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 17 listopada 2017
🙂