I kolejne jesienne ciasto u mnie zagościło. Wilgotne, obłędne ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami już od pierwszego kęsa wprawia w dobry nastój. Ciasto nie jest bardzo słodkie, a gruszki delikatne i chrupiące. Takie ciacho najlepiej smakuje z kubkiem ulubionej, gorącej herbaty!
Składniki:
- 2 gruszki
- 1 garść orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g deserowej czekolady
- 150 g masła
- 130 g cukru
- 1 szczypta soli
- 4 duże jajka (rozmiar L)
- 280 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy do niej masło i cukier i mieszamy aż się rozpuszczą.
Gdy czekolada przestygnie dodajemy do niej jaja i ucieramy na jednolitą masę. W misce łączymy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Do masy czekoladowej dodajemy mleko w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy razem suche i mokre składniki. Mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto.
Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Orzechy siekamy.
Połowę ciasta przekładamy do prostokątnej formy (keksówki) o wymiarach 25×11 cm posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na ciasto układamy połowę owoców i orzechów. Ponownie nakładamy ciasto i na wierzch układamy pozostałe gruszki i orzechy.
Ciasta wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Smacznego!