Dziś coś dla miłośników kokosowych pyszności – ciasto Raffaello bez pieczenia! Obłędny, słodki, krem kokosowy na bazie mleka w proszku w połączeniu z lekko słonymi krakersami zachwyca smakiem. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jest idealna zarówno do codziennej kawy jak i na specjalne okazje. Znika w mgnieniu oka!
Składniki:
- 480 g cukru
- 240 ml wody
- 300 g masła
- 480 g mleka w proszku
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 180 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g wiórków kokosowych
- 200-220 g krakersów
Przygotowanie:
W garnku umieszczamy wodę z cukrem i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy masło, esencję waniliową, mleko w proszku oraz 90 g wiórków kokosowych, mieszamy aż składniki się połączą. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe i pozostałe wiórki kokosowe.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 33 x 22 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy po kolei: warstwę krakersów, krem kokosowy, warstwę krakersów, krem kokosowy, na koniec posypujemy uprażonymi migdałami i kokosem.
Ciasto Raffaello wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Podajemy schłodzone.