Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Panierowany kalafior w sosie słodko ostrym
6
Panierowany kalafior w sosie słodko ostrym
  • Panierowany kalafior w sosie słodko ostrym

Dziś trochę orientalnych smaków – panierowany kalafior w sosie słodko ostrym. Danie niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu o rewelacyjnym smaku na pewno przypadnie Wam do gustu. Pieczone, w chrupiącej panierce różyczki kalafiora, pokryte sosem słodko ostrym idealnie pasują do ryżu. Kto z Was się skusi i przygotuje na obiad?

0671 - Panierowany kalafior w sosie słodko ostrym

Składniki na kalafior:

  • 1 główka kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki
  • 70 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2-3 jajka
  • 1 szklanka panierki panko
  • 1 pęczek grubego szczypiorku
  • 2 łyżki ziaren sezamu

 

Składniki na sos słodko ostry:

  • 1 butelka słodkiego sosu Chili (ok. 200 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 60 g wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

0650 - Panierowany kalafior w sosie słodko ostrym

Przygotowanie kalafiora:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki i płuczemy.

Przygotowujemy 3 miseczki. W pierwszej mieszamy mąkę z solą i pieprzem, drugiej roztrzepujemy jajka, a w trzeciej panierkę panko.

W mące umieszczamy kilka różyczek kalafiora, następnie zanurzamy je w jajku, strzepując jego nadmiar i na koniec obtaczamy w panko. Kalafiora układamy na blasze. Pieczemy ok. 30 minut.

0662 - Panierowany kalafior w sosie słodko ostrym

Przygotowanie sosu:

W rondelku podgrzewamy słodki sos chili i sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy granulowaną cebulę i płatki chili. Mąkę kukurydzianą mieszamy z zimną wodą aż się rozpuści. Do mąki dodajemy 1 łyżkę ciepłego sosu, mieszamy i wlewamy zawartość do gotującego się sosu. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 1-2 minut.

W misce mieszamy upieczonego kalafiora z sosem, całość posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy z ugotowanym ryżem.

0678 - Panierowany kalafior w sosie słodko ostrym

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź