Ale mam dla Was obłędne ciacho! W sam raz na weekend! Pijane brownie, bo tak je nazwałam z racji niewielkiej, lecz wyczuwalnej ilości alkoholu ma zniewalający smak i aromat! Sezon na czereśnie i wiśnie trwa, więc koniecznie trzeba uciec jakieś ciacho z tymi owocami. Szczególnie, że czekolada idealnie pasuje do wiśni i czereśni.
Składniki:
- 180 g masła miękkiego
- 180 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 275 g cukru
- 130 g mąki tortowej
- 40 ml wódki wiśniowej lub nalewki wiśniowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
- 150-200 g wiśni lub czereśni
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy żeby przestygła.
W jednej misce ucieramy cukier z masłem na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy jajka oraz wiśniową wódkę lub nalewkę i ucieramy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.
Dodajemy suche składniki do ciasta i najlepiej drewnianą łyżką dość szybko mieszamy. Ciasta nie należy zbyt długo mieszać i miksować!
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Prostokątną blachę smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, na wierzch układamy wydrylowane wiśnie lub czereśnie (można też użyć mrożonych owoców ale w sezonie polecam świeże!) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut.
Justyna Sprawka
Written on 1 lipca 2018
Witam! Co mogę dodać zamiast alkoholu?
Kuchnia Marty
Written on 1 lipca 2018
Idealnie sprawdza się sok z pomarańczy 🙂
Aleksandra
Written on 17 września 2021
Jakich rozmiarów ma być forma do pieczenia przy składnikach w podanych proporcjach? 🙂