Dzisiaj proste i bardzo pyszne ciasto ucierane z mascarpone i żurawiną. Przygotujecie je w kilka chwil, a lekko kwaśna żurawina idealnie pasuje do polewy z białej czekolady. To ciasto jest idealne jeśli mamy ochotę na coś słodkiego.
Składniki na ciasto:
- 170 g miękkiego masła
- 210 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 240 g serka mascarpone
- 260 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g świeżej żurawiny
Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
- 1 garść świeżej żurawiny
Przygotowanie ciasta:
WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie ciągle miksując łyżka po łyżce dodajemy serek mascarpone. Do masy dodajemy jajka i ucieramy na gładką masę. Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy krótko, tak aby składniki się połączyły.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę prostokątną (keksówkę) o wymiarach 25×12 smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką krupczatką.
Połowę ciasta przekładamy do foremki, ciasto posypujemy połową żurawiny, na żurawinę nakładamy pozostałe ciasto. Na wierzch kładziemy pozostałą żurawinę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 60-70 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty po czym polewamy po wierzchu zimne ciasto. Dekorujemy świeżą żurawiną.
Edzia
Written on 6 listopada 2017
Ciasto stworzone dla mnie. Kocham żurawinę, mascarpone chłodzi się w lodówce, a białej czekolady Ci u nas pod dostatkiem 😉
Kuchnia Marty
Written on 6 listopada 2017
Mam nadzieję, że będzie smakowało! Ja też uwielbiam żurawinę 🙂
Alicja
Written on 7 listopada 2017
MMMM, wygląda bardzo smakowicie i bardzo świątecznie, na pewno wypróbuję ten przepis :)))))) pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 7 listopada 2017
Dziękuję! Polecam 🙂
Marta
Written on 8 listopada 2017
Marto, ciasto wyglada bardzo pysznie- na pewno spróbuje;-) ale te Twoje zdjęcia to po prostu są przepiękne!!!
Pozdrawiam
Marta, mama Franka
Kuchnia Marty
Written on 8 listopada 2017
Bardzo dziękuje za miłe słowa! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Marta
Written on 12 grudnia 2017
Witam, czy może być suszona żurawina albo inne owoce? Pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 12 grudnia 2017
Oczywiście można użyć dowolnych owoców! Żurawinę, lub np. rodzynki można wcześniej namoczyć, a później osuszyć i dodać do ciasta. Pozdrawiam