Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5752.900 - Ciasto z owocami i kruszoną na maślance
Ciasto z owocami i kruszoną na maślance
  • 5752.900 - Ciasto z owocami i kruszoną na maślance

Czy może być coś lepszego niż świeże, puszyste (jeszcze ciepłe) ciasto z mnóstwem owoców i kruszonką? Chodziło za mną ciasto drożdżowe z owocami ale… jak wiecie ciasto drożdżowe jest dość czasochłonne, a ja miałam ochotę szybko coś schrupać. Więc upiekłam delikatne i wilgotne ciasto z owocami i kruszonką na maślance.

5749.900 - Ciasto z owocami i kruszoną na maślance

Składniki na ciasto:

  • 225 ml maślanki
  • 200 g cukru pudru
  • 325 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 112 ml oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 ½ szklanki owoców sezonowych

 

Składniki na kruszonkę:

  • 130 g mąki tortowej
  • 45 g cukru pudru
  • 55 g brązowego cukru
  • 115 g masła
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • cukier puder

 

5780.900 - Ciasto z owocami i kruszoną na maślance 

Przygotowanie kruszonki:

W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

5769.900 - Ciasto z owocami i kruszoną na maślance

Przygotowanie ciasta:

Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodajemy maślankę i olej i miksujemy na jednolitą masę. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i stopniową łyżka po łyżce dodajemy do masy. Ucieramy aż składniki się połączą.

Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy, wysmarowanej masłem o średnicy ok. 26-28 cm, na ciasto układamy owoce, które posypujemy kruszonką.

Ciasto z owocami i kruszoną na maślance pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

5753.900 - Ciasto z owocami i kruszoną na maślance

5755.900 - Ciasto z owocami i kruszoną na maślance

Pozostaw odpowiedź