Czy może być coś lepszego niż świeże, puszyste (jeszcze ciepłe) ciasto z mnóstwem owoców i kruszonką? Chodziło za mną ciasto drożdżowe z owocami ale… jak wiecie ciasto drożdżowe jest dość czasochłonne, a ja miałam ochotę szybko coś schrupać. Więc upiekłam delikatne i wilgotne ciasto z owocami i kruszonką na maślance.
Składniki na ciasto:
- 225 ml maślanki
- 200 g cukru pudru
- 325 g mąki tortowej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 112 ml oleju
- 1 szczypta soli
- 1 ½ szklanki owoców sezonowych
Składniki na kruszonkę:
- 130 g mąki tortowej
- 45 g cukru pudru
- 55 g brązowego cukru
- 115 g masła
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
- cukier puder
Przygotowanie kruszonki:
W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Przygotowanie ciasta:
Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodajemy maślankę i olej i miksujemy na jednolitą masę. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i stopniową łyżka po łyżce dodajemy do masy. Ucieramy aż składniki się połączą.
Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy, wysmarowanej masłem o średnicy ok. 26-28 cm, na ciasto układamy owoce, które posypujemy kruszonką.
Ciasto z owocami i kruszoną na maślance pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.