Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9281.900. - Czekoladowy fondant z masłem orzechowym
Czekoladowy fondant z masłem orzechowym
  • 9281.900. - Czekoladowy fondant z masłem orzechowym

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym to po prostu niebo w gębie. Mocno czekoladowe ciastko z płynnym nadzieniem już od pierwszej łyżeczki wprowadza w dobry nastrój, a słone masło orzechowe doskonale „łamie” słodki smak fondant i moim zdaniem tworzy idealny duet. Uważam, że każdy musi chociaż raz spróbować tego deseru! Szczególnie, że jest bardzo prosty i szybko się go przygotowuje.

Zima zbliża się wielkimi krokami, a my będziemy potrzebować endorfin ja polecam w takiej postaci!

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym

Składniki (wyszły mi 4 spore kokilki):

  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 75 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • masło orzechowe (po 2 łyżeczki na kokilkę)
  • masło do wysmarowania kokilek

 

Dodatkowo:

  • cukier puder + kakao do posypania
  • płatki migdałowe do posypania

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, foremki do zapiekania (kokilki) smarujemy masłem. W garnuszku rozpuszczamy masło, rozpuszczamy w nim czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki. Odstawiamy masę aby przestygła.

W misce ucieramy jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i kawą rozpuszczalną. Stale miksując dodajemy masę czekoladową. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i powoli łyżka po łyżce dodajemy do masy. Miksujemy aż składniki się połączą.

Gotową masę przekładamy do kokilek. 2 łyżki masy czekoladowej, następnie 2 łyżki masła orzechowego i znowu masa czekoladowa (3 łyżki).

Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut aż wierzch będzie chrupiący – może lekko popękać.

Po upieczeniu każdą foremkę odwracamy na talerzu do góry nogami (jakbyśmy robili babkę z piasku), posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i płatkami migdałowymi.

Czekoladowy fondant z masłem orzechowym

Pozostaw odpowiedź