Uwielbiam drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem! Pyszne, mięciutkie z rewelacyjnym, aromatycznym farszem. Ciężko się im oprzeć! Doskonałe na ciepło i na zimno.. u mnie obowiązkowo z czerwonym barszczykiem!
Składniki na ciasto:
- 9 g drożdży suchych
- 30 ml ciepłej wody
- 110 ml ciepłego mleka
- 110 ml oleju
- 290 g mąki wrocławskiej typ 500
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
Składniki na farsz:
- 350 g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, boczek)
- 150 g kiszonej kapusty z marchewką
- 10 g suszonych grzybów
- 1-2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liści laurowych
- 4 całych ziela angielskie
- ½ łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczka cząbru
- sól
- pieprz
- 1 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- 1-2 łyżki ziaren sezamu
- tłuszcz do formy
Przygotowanie farszu:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25-30 minut. Grzyby odsączamy na sicie, a wodę (wywar grzybowy) odkładamy na bok.
Kapustę kiszoną zalewamy wodą (nie płuczemy kapusty), dodajemy liść laurowy, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Dodatkowo możemy podlać kapustę wodą, która została po ugotowaniu suszonych grzybów. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją, dobrze odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy.
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy 2 ząbki czosnku, liść laurowy i 2 ziela angielskie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ugotowane mięso mielimy w maszynce. Podobnie jak grzyby. Zmielone mięso i grzyby łączymy z podsmażoną cebulą i kiszoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę należy przesiać. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z 1 łyżeczką mąki i cukru. Roztwór odstawiamy na 10 minut. Mleko podgrzewamy dodajemy pozostały cukier, sól i olej i mieszamy drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści. Do mleka dodajemy 1 szklankę mąki i mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Następnie dodajemy ubite jajko, roztwór z drożdży i stopniowo wsypujemy pozostałą mąkę. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z piekarnika) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy ok. 25-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni