Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9454.900 - Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem
Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem
  • 9454.900 - Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Uwielbiam drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem! Pyszne, mięciutkie z rewelacyjnym, aromatycznym farszem. Ciężko się im oprzeć! Doskonałe na ciepło i na zimno.. u mnie obowiązkowo z czerwonym barszczykiem!

Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Składniki na ciasto:

  • 9 g drożdży suchych
  • 30 ml ciepłej wody
  • 110 ml ciepłego mleka
  • 110 ml oleju
  • 290 g mąki wrocławskiej typ 500
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko

 

Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Składniki na farsz:

  • 350 g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, boczek)
  • 150 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1-2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liści laurowych
  • 4 całych ziela angielskie
  • ½ łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczka cząbru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu
  • tłuszcz do formy

 

Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Przygotowanie farszu:

Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25-30 minut. Grzyby odsączamy na sicie, a wodę (wywar grzybowy) odkładamy na bok.

Kapustę kiszoną zalewamy wodą (nie płuczemy kapusty), dodajemy liść laurowy, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Dodatkowo możemy podlać kapustę wodą, która została po ugotowaniu suszonych grzybów. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją, dobrze odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy.

Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy 2 ząbki czosnku, liść laurowy i 2 ziela angielskie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ugotowane mięso mielimy w maszynce. Podobnie jak grzyby. Zmielone mięso i grzyby łączymy z podsmażoną cebulą i kiszoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.

Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Przygotowanie ciasta:

Mąkę należy przesiać. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z 1 łyżeczką mąki i cukru. Roztwór odstawiamy na 10 minut. Mleko podgrzewamy dodajemy pozostały cukier, sól i olej i mieszamy drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści. Do mleka dodajemy 1 szklankę mąki i mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Następnie dodajemy ubite jajko, roztwór z drożdży i stopniowo wsypujemy pozostałą mąkę. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z piekarnika) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.

Pieczemy ok. 25-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni

Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Pozostaw odpowiedź