Właśnie zaczęły się u mnie gruszki więc postanowiłam przygotować szybki i prosty deser. Gruszki w cieście.. to typowy jesienny deser, aromatyczny z wyczuwalną nutką przyprawy do pierników. Miękkie gruszki gotowane w aromatycznym syropie z dodatkiem przypraw do grzanego wina i skórki z pomarańczy zanurzone w puszystym cieście.. pycha!
Składniki na ciasto:
- 120 g masła
- 125 g cukru
- 2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 szczypta soli
- 125 g mąki tortowej
- 30 ml mleka
Składniki na gruszki:
- 6 gruszek
- 600 ml wody
- 225 g cukru
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
- cukier puder
Przygotowanie gruszek:
Gruszki obieramy, nie kroimy ich i usuwamy gniazda nasienne. W garnuszku łączymy wodę, cukier, skórkę z pomarańczy i przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Do syropu wkładamy gruszki, zmniejszamy palnik i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu obracając owoce. Ważne aby nie rozgotować gruszek. Wyjmujemy owoce i odkładamy na talerz.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Okrągłe kokilki smarujemy masłem. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia i połowę mąki. Ucieramy ciasto. Na koniec dodajemy mleko, przyprawy i pozostałą mąkę. Miksujemy aż otrzymamy jednolite ciasto.
Przygotowanym ciastem napełniamy kokilki do 2/3 wysokości. Do każdej foremki ostrożnie wkładamy gruszki. Pieczemy ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Zuza
Written on 12 września 2015
Piękny deser, niezwykle apetyczne zdjęcia.
Marta
Written on 12 września 2015
Dziękuję bardzo!