Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9594.900 - Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym
6
Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym
  • 9594.900 - Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

Pyszne, delikatne pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym to idealna propozycja na zdrowy obiad. Mięciutkie mięsne kuleczki w delikatnym sosie idealnie pasują do makaronu albo ryżu.

9597.900 - Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2-3 cebule
  • 1 duże jajko
  • 3-4 suszone pomidory
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki kaszy manna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

 

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 3-4 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • opcjonalnie cukier
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki świeżych listków bazylii

 

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia

 

9610.900 - Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki. Przesmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 15 minut aż część płynu odparuje. Do sosu dodajemy suszone zioła i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Sos miksujemy. Posypujemy świeżymi listkami bazylii.

9577.900 - Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

Przygotowanie pulpecików:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Szczypiorek i suszone pomidory drobno siekamy i dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulę. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.

9608.900 - Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy do sosu pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Pulpety podajemy np. z ryżem.

9615.900 - Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

9621.900 - Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

9636.900 - Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

Komentarze

  • Asia

    Written on 3 lutego 2018

    Pulpety Marty wyszły przepyszne!!!
    Z kaszą posmakowały rodzince bardziej niż typowe z bułką – są delikatniejsze i bardziej wilgotne.
    Suszone pomidory zaostrzają smak.
    Sos pomidorowy jest wyśmienity, najlepszy jaki do tej pory jedliśmy,
    gdy zaczął się gotować przepięknie pachniał w całej kuchni.
    Zapach przyciągnął syna, który szybko założył swój fartuszek i pomagał, żeby obiad jak najszybciej był gotowy.
    Przed nałożeniem na talerze jeden pulpet już zniknął 😉
    Zrobiłam z podwójnej porcji, bo pulpety to przysmak mojego dziecka.
    My podaliśmy je z kaszą jęczmienną, naszą ulubioną.
    Dziękuję Marto za przepis i gorąco polecam 🙂

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź