Pyszne, delikatne pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym to idealna propozycja na zdrowy obiad. Mięciutkie mięsne kuleczki w delikatnym sosie idealnie pasują do makaronu albo ryżu.
Składniki na pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2-3 cebule
- 1 duże jajko
- 3-4 suszone pomidory
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 łyżki kaszy manna
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3-4 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- opcjonalnie cukier
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki świeżych listków bazylii
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki. Przesmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 15 minut aż część płynu odparuje. Do sosu dodajemy suszone zioła i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Sos miksujemy. Posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Przygotowanie pulpecików:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Szczypiorek i suszone pomidory drobno siekamy i dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulę. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.
Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy do sosu pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Pulpety podajemy np. z ryżem.
Sylwia
Written on 13 września 2015
Wyglądają tak pysznie, że aż zgłodniałam! 🙂
Marta
Written on 13 września 2015
🙂 Cieszę się, że danie się podoba. Pozdrawiam!
Agnieszka
Written on 19 stycznia 2017
Na ile osób są podane proporcje? Dzięki!
Kuchnia Marty
Written on 20 stycznia 2017
to porcja na 4-5 osób. Pozdrawiam
Asia
Written on 3 lutego 2018
Pulpety Marty wyszły przepyszne!!!
Z kaszą posmakowały rodzince bardziej niż typowe z bułką – są delikatniejsze i bardziej wilgotne.
Suszone pomidory zaostrzają smak.
Sos pomidorowy jest wyśmienity, najlepszy jaki do tej pory jedliśmy,
gdy zaczął się gotować przepięknie pachniał w całej kuchni.
Zapach przyciągnął syna, który szybko założył swój fartuszek i pomagał, żeby obiad jak najszybciej był gotowy.
Przed nałożeniem na talerze jeden pulpet już zniknął 😉
Zrobiłam z podwójnej porcji, bo pulpety to przysmak mojego dziecka.
My podaliśmy je z kaszą jęczmienną, naszą ulubioną.
Dziękuję Marto za przepis i gorąco polecam 🙂
Kuchnia Marty
Written on 5 lutego 2018
Cieszę się, że zasmakowały! My też je uwielbiamy 🙂 Pozdrawiam