Tarta z jabłkami najlepiej smakuje na ciepło.. uwielbiam ciasta z jabłkami! Idealnie kruche ciasto skrywające mnóstwo jabłkowego nadzienia z wyczuwalną, cytrynową nutką. Na jednym kawałku się nie skończy..
Składniki na ciasto:
- 360 g mąki
- 245 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżeczki cukru
- 9-10 łyżek lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 2-3 łyżki rodzynek
- 70 g cukru
- sok z ½ cytryny
- skórka otarta z ½ cytryny
Dodatkowo:
- cukier puder
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche należy na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Po tym czasie do mąki dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie dzielimy ciasto na dwie części (2/3 i 1/3 ) z każdej formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzoną większą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 25-30 cm, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy otartą skórkę, rodzynki i zasypujemy cukrem. Owoce mieszamy i dusimy/podsmażamy przez ok. 10 minut.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy cienkie paseczki.
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe. Na wierzchu przeplatam paseczki ciasta tworząc krateczkę. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 30 minut.
Przed podaniem możemy posypać tarte cukrem pudrem.
Natalia
Written on 14 września 2015
Tarta wygląda jak typowe amerykańskie „apple pie”. Ślicznie się prezentuje , zazdroszczę takiej słodkości na domowym stole 😀
Marta
Written on 14 września 2015
dokładnie, to taki miks.. 🙂
Ela
Written on 14 lutego 2018
Wczoraj upiekłam tartę z jabłkami , nie mogłam się oprzeć i jeszcze ciepłą zjadłam .Polecam przepis jest super.
Kuchnia Marty
Written on 15 lutego 2018
Bardzo się cieszę!