Dziś miałam ochotę na drożdżowe bułeczki. Mięciutkie, ciepłe, paluchy drożdżowe osłodziły nam popołudnie. Dodatkowo, niektóre bułeczki na specjalne życzenie mojego synka polane były słodkim lukrem i udekorowane przez niego kolorowymi posypkami! Serdecznie zapraszam!
Składniki na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 75 g cukru
- 115 ml mleka
- 325 g mąki typ 500
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko roztrzepane
- 55 ml ciepłej wody
- 120 g rodzynek
Składniki na lukier:
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 10 g masła
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułek
- wiórki kokosowe
- kolorowe posypki
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z połową cukru, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem. Dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i przyprawami. Na koniec wlewamy drożdże, ciepłą wodę i wsypujemy rodzynki. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie przekładamy je posypany mąką blat i wyrabiamy ok. 8 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 10-12 części z których formujemy podłużne bułki/paluchy (ok.15 cm długości). Bułki przekładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Przykrywamy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Bułeczki smarujemy odrobiną mleka i pieczemy ok. 15 minut. Paluchy drożdżowe studzimy na kratce.
Przygotowanie lukru:
W miseczce łączymy cukier puder, miękkie masło, ekstrakt waniliowy i ciepłą wodę. Można też dodać odrobinę barwnika spożywczego. Mieszamy aż otrzymamy gładki lukier. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody. Gotowym lukrem smarujemy drożdżowe paluchy. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub innymi posypkami.
Smacznego!