Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1993.900 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami
Paluchy drożdżowe z rodzynkami
  • 1993.900 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami

Dziś miałam ochotę na drożdżowe bułeczki. Mięciutkie, ciepłe, paluchy drożdżowe osłodziły nam popołudnie. Dodatkowo, niektóre bułeczki na specjalne życzenie mojego synka polane były słodkim lukrem i udekorowane przez niego kolorowymi posypkami! Serdecznie zapraszam!

1991.900 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru
  • 115 ml mleka
  • 325 g mąki typ 500
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko roztrzepane
  • 55 ml ciepłej wody
  • 120 g rodzynek

 

Składniki na lukier:

  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 10 g masła
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek
  • wiórki kokosowe
  • kolorowe posypki
  • 1 łyżka oleju

1954.900 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami

Przygotowanie ciasta:

W małej miseczce ucieramy drożdże z połową cukru, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem. Dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i przyprawami. Na koniec wlewamy drożdże, ciepłą wodę i wsypujemy rodzynki. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

1956.900 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie przekładamy je posypany mąką blat i wyrabiamy ok. 8 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 10-12 części z których formujemy podłużne bułki/paluchy (ok.15 cm długości). Bułki przekładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Przykrywamy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Bułeczki smarujemy odrobiną mleka i pieczemy ok. 15 minut. Paluchy drożdżowe studzimy na kratce.

1966.900 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami

Przygotowanie lukru:

W miseczce łączymy cukier puder, miękkie masło, ekstrakt waniliowy i ciepłą wodę. Można też dodać odrobinę barwnika spożywczego. Mieszamy aż otrzymamy gładki lukier. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody. Gotowym lukrem smarujemy drożdżowe paluchy. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub innymi posypkami.

Smacznego!

1973.900 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami

1979.900 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami

1993.900 - Paluchy drożdżowe z rodzynkami

Pozostaw odpowiedź