Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0796.900 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym
2
Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym
  • 0796.900 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

Gdzie nie spojrzę to widzę wiosnę! Dlatego postanowiłam upiec takie drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym. Nie dość, że wyglądają obłędnie, to jeszcze lepiej smakują! Mnie się humor poprawił od samego zapachu jaki unosił się w domu w trakcie pieczenia!

Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

Składniki na drożdżowe bułeczki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • ½ łyżeczki drożdży instant
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 145 ml ciepłego mleka
  • 1 żółtko
  • 30 g masła

 

Składniki na krem:

  • 270 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 15 g mąki tortowej
  • 1 szczypta soli

 

Składniki na sos truskawkowy:

  • 250 g truskawek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60 g cukru
  • sok z połowy cytryny

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy
  • listki mięty lub fiołki

Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Wszystkie składniki na ciasto oprócz masła mieszamy razem i wyrabiamy aż się połączą. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 ½ godziny.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 równych części (po ok. 60 g każda) i wstawiamy na 20 minut do lodówki.

Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

Przygotowanie kremu:

W misce ubijamy jajka, żółtka, cukier i ekstrakt z wanilii. Następnie dodajemy mąkę i sól cały czas ucierając. W rondelku doprowadzamy mleko do wrzenia i delikatnie wlewamy do masy jajecznej cały czas ucierając. Krem budyniowy przekładamy do rondelka po mleku i gotujemy aż zgęstnieje często mieszając żeby się nie przypalił. Gotowy krem odstawiamy żeby wystygł.

Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

Przygotowanie sosu truskawkowego:

Do rondelka wlewamy sok z ½ cytryny, cukier, ekstrakt z wanilii i wrzucamy 60 g drobno pokrojonych truskawek. Całość gotujemy na średnim ogniu aż otrzymamy gęsty sos. Odstawiamy aż ostygnie. Do zimnego sosu dodajemy pozostałe truskawki pokrojone w małe kawałki, mieszamy.

Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

Schłodzone ciasto  wyjmujemy z lodówki. Formę do pieczenia muffinów smarujemy tłuszczem. Z kawałków ciasta w dłoniach formujemy okrągłe placki, które wkładamy do otworów blachy, a następnie nakładamy do środka krem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.

Upieczone bułeczki delikatnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Na wierzch każdej nakładamy po łyżce sosu truskawkowego. Dekorujemy listkami mięty lub fiołkami.

Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

 

 

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź