Gdzie nie spojrzę to widzę wiosnę! Dlatego postanowiłam upiec takie drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym. Nie dość, że wyglądają obłędnie, to jeszcze lepiej smakują! Mnie się humor poprawił od samego zapachu jaki unosił się w domu w trakcie pieczenia!
Składniki na drożdżowe bułeczki:
- 250 g mąki pszennej typ 500
- ½ łyżeczki drożdży instant
- ½ łyżeczki soli
- 30 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 145 ml ciepłego mleka
- 1 żółtko
- 30 g masła
Składniki na krem:
- 270 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 15 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
Składniki na sos truskawkowy:
- 250 g truskawek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 60 g cukru
- sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
- listki mięty lub fiołki
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Wszystkie składniki na ciasto oprócz masła mieszamy razem i wyrabiamy aż się połączą. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 ½ godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 równych części (po ok. 60 g każda) i wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Przygotowanie kremu:
W misce ubijamy jajka, żółtka, cukier i ekstrakt z wanilii. Następnie dodajemy mąkę i sól cały czas ucierając. W rondelku doprowadzamy mleko do wrzenia i delikatnie wlewamy do masy jajecznej cały czas ucierając. Krem budyniowy przekładamy do rondelka po mleku i gotujemy aż zgęstnieje często mieszając żeby się nie przypalił. Gotowy krem odstawiamy żeby wystygł.
Przygotowanie sosu truskawkowego:
Do rondelka wlewamy sok z ½ cytryny, cukier, ekstrakt z wanilii i wrzucamy 60 g drobno pokrojonych truskawek. Całość gotujemy na średnim ogniu aż otrzymamy gęsty sos. Odstawiamy aż ostygnie. Do zimnego sosu dodajemy pozostałe truskawki pokrojone w małe kawałki, mieszamy.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do pieczenia muffinów smarujemy tłuszczem. Z kawałków ciasta w dłoniach formujemy okrągłe placki, które wkładamy do otworów blachy, a następnie nakładamy do środka krem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Upieczone bułeczki delikatnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Na wierzch każdej nakładamy po łyżce sosu truskawkowego. Dekorujemy listkami mięty lub fiołkami.
gin
Written on 15 kwietnia 2015
Musiały pachnieć obłędnie! Pyszności 🙂
Marta
Written on 15 kwietnia 2015
Oj tak… Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta 😀