Takich bułek jeszcze nie jedliście! Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami smakują rewelacyjnie! Delikatne, puszyste ciasto, aromatyczny farsz i mozzarella! Bułeczki są smaczne na ciepło i zimno, chociaż my wolimy je ciepłe kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony i się ciągnie… Mniam..
Składniki na ciasto:
- 230 g mąki tortowej
- 8 g drożdży suchych
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 115 g masła
- 1 jajko
- 100 g mąki pełnoziarnistej
Składniki na nadzienie:
- 150 g pieczarek
- 1-2 cebule
- ½ czerwonej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka majeranku
- 100 g tartej mozzarelli
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek mleka
- tłuszcz do formy
Przygotowanie ciasta:
Drożdże mieszamy z mąką tortową, solą i cukrem. Mleko podgrzewamy z masłem (masło ma się rozpuścić) i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto – ok. 4 minut. Pod koniec dodajemy mąkę pełnoziarnistą.
Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy kilka minut. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażamy aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy aż nadzienie wystygnie. Do zimnego farszu dodajemy startą mozzarellę. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki.
Ja bułeczki piekę w metalowej formie do pieczenia muffinek. Wgłębienia smaruję masłem i do każdego wkładam po jednej bułeczce. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut.
Bułki studzimy na kratce.
Malwina
Written on 20 kwietnia 2016
W przepisie jest błąd! Odmierzyłam wszystkie składniki i ciasto było płynne, dodałam 210 g mąki więcej, żeby w ogóle można było je wyrabiać na blacie. potem doszłam do wniosku, że chyba błędnie podałaś ilość masła, bo było go potwornie dużo, a chyba powinno być tylko 15 g zamiast 115 g ???
Kuchnia Marty
Written on 20 kwietnia 2016
Malwina, strasznie mi przykro. Jutro zweryfikuje ten przepis i dam znać. Dziękuje
Kasia
Written on 2 lutego 2017
U mnie tak samo. Ciasto wyszło płynne po zmieszaniu tych składników. Dodałam więcej mąki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Czy mogłabym prosić o weryfikację tego przepisu.
Pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 2 lutego 2017
Przepraszam, Kasiu błąd jest w ilości masła. jutro jeszcze raz wykonam ten przepis i poprawię go. Mam nadzieję, że mimo wszystko bułki udało się uratować 🙁