Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6389.900 - Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami
4
Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami
  • 6389.900 - Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Takich bułek jeszcze nie jedliście! Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami smakują rewelacyjnie! Delikatne, puszyste ciasto, aromatyczny farsz i mozzarella! Bułeczki są smaczne na ciepło i zimno, chociaż my wolimy je ciepłe kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony i się ciągnie… Mniam..

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Składniki na ciasto:

  • 230 g mąki tortowej
  • 8 g drożdży suchych
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 115 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pełnoziarnistej

 

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Składniki na nadzienie:

  • 150 g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • ½ czerwonej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 100 g tartej mozzarelli

 

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek mleka
  • tłuszcz do formy

 

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Przygotowanie ciasta:

Drożdże mieszamy z mąką tortową, solą i cukrem. Mleko podgrzewamy z masłem (masło ma się rozpuścić) i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto – ok. 4 minut. Pod koniec dodajemy mąkę pełnoziarnistą.

Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Przygotowanie nadzienia:

Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy kilka minut. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażamy aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy aż nadzienie wystygnie. Do zimnego farszu dodajemy startą mozzarellę. Mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki.

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Ja bułeczki piekę w metalowej formie do pieczenia muffinek. Wgłębienia smaruję masłem i do każdego wkładam po jednej bułeczce. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut.

Bułki studzimy na kratce.

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Malwina

    Written on 20 kwietnia 2016

    W przepisie jest błąd! Odmierzyłam wszystkie składniki i ciasto było płynne, dodałam 210 g mąki więcej, żeby w ogóle można było je wyrabiać na blacie. potem doszłam do wniosku, że chyba błędnie podałaś ilość masła, bo było go potwornie dużo, a chyba powinno być tylko 15 g zamiast 115 g ???

    Odpowiedz
      • Kasia

        Written on 2 lutego 2017

        U mnie tak samo. Ciasto wyszło płynne po zmieszaniu tych składników. Dodałam więcej mąki. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Czy mogłabym prosić o weryfikację tego przepisu.
        Pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Kuchnia Marty

          Written on 2 lutego 2017

          Przepraszam, Kasiu błąd jest w ilości masła. jutro jeszcze raz wykonam ten przepis i poprawię go. Mam nadzieję, że mimo wszystko bułki udało się uratować 🙁

          Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź