Dziś bardzo szybki i smaczny deser – jabłka w kruchym cieście. Cynamonowe ćwiartki jabłek okryte krateczką z kruchego ciasta.. pyyycha! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Nie będę się rozpisywać bo tych jabłek trzeba po prostu spróbować.
Składniki na kruche ciasto:
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki cukru
- 150 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 5-6 łyżek bardzo zimnej wody
Dodatkowo:
- 6-8 jabłek
- 50 g brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut chowamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. W miseczce łączymy cukier z cynamonem i obtaczamy w nim jabłka.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie wycinamy cienkie paseczki i owijamy nimi ćwiartki jabłek tak, aby tworzyły kratkę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
gin
Written on 4 kwietnia 2016
Bardzo efektownie się prezentują tak podane jabłuszka 🙂
Kuchnia Marty
Written on 5 kwietnia 2016
Dziękuję! Cieszę się, że się podoba 😉
Sawcia
Written on 4 lipca 2016
Przepyszne, dzis robię juz drugi raz :)!
Kuchnia Marty
Written on 4 lipca 2016
Super! Bardzo się cieszę, że smakuje!
forma do babki wiszącej
Written on 27 lipca 2016
Wyglądają super! 🙂 tylko szkoda ze tyle roboty z tym zawijaniem 🙂
Ola
Written on 23 stycznia 2018
Dzień dobry, ile ciasteczek wychodzi z podanej ilości składników?
Kuchnia Marty
Written on 24 stycznia 2018
w zależności od wielkości jabłek ok. 12-18 sztuk