Uwielbiam jabłka.. i wszystkie ciasta je zawierające. Dziś zapraszam na tartaletki z jabłkami i migdałami! Kruche, maślane ciasto, prażone jabłka z migdałami i kruszonka przygotowana z krówek! Pyyyycha!!!
Składniki na ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 100 g miękkiego masła
- ¼ łyżeczki soli
- 3-4 łyżki bardzo zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 9-10 jabłek
- 40 g cukru brązowego
- 1 łyżka masła
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 50 g migdałów w płatkach
- opcjonalnie ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 50 g cukierków krówek
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut chowamy do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem i cynamonem. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy kilka minut jabłka – ważne żeby owoce się nie rozpadły! Pod koniec dodajemy migdały w płatkach i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Tartaletki podpiekamy ok. 20 minut.
Babeczki studzimy, a następnie napełniamy je jabłkami. Po wierzchu posypujemy pokruszonymi krówkami i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 15 minut.
Karmel-itka
Written on 5 kwietnia 2016
taki klasyczn smak – najlepszy!
Kuchnia Marty
Written on 5 kwietnia 2016
Dokładnie, często najprostsze połączenia i smaki są najlepsze 😀