Dziś będzie przepis na szybki, prosty i bardzo smaczny zapiekany makaron z pieczarkami. Żeby przygotować to danie potrzebna będzie minimalna ilość składników, co jest niewątpliwie jego sporą zaletą. Polecam!
Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 250 ml bulionu grzybowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g mozzarelli
- majeranek otarty
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i oleju i podsmażamy grzyby ok. 7-10 minut. Pod koniec delikatnie solimy i posypujemy majerankiem. Podsmażone pieczarki odkładamy na bok.
Na drugiej patelni albo w rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę i gotujemy kilka minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego sosu dodajemy startą mozzarellę, makaron i pieczarki. Delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Naczynie wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut aż wierzch się zarumieni.
piegusek
Written on 8 kwietnia 2016
powiem szczerze- wygląda baardzo apetycznie:)
Kuchnia Marty
Written on 8 kwietnia 2016
Bardzo się cieszę 🙂