Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1472.900 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami
Drożdżówki z rabarbarem i migdałami
  • 1472.900 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

Jak zobaczyłam, że rabarbar w ogródku już nadaję się do spożycia, to od razu wiedziałam, że na podwieczorek upiekę drożdżówki z rabarbarem i migdałami. Pyszne, mięciutkie i delikatne bułeczki uświadomiły mi, że wiosna jest już w pełni, a ja do woli mogę piec i delektować się słodkościami z rabarbarem w roli głównej!

1497.900 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

Składniki na ciasto:

  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70 ml ciepłego mleka
  • 13 g miękkiego masła
  • 15 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 140 g mąki pszennej typ 500

 

Składniki na nadzienie:

  • ok. 300 g rabarbaru
  • 80 g cukru
  • opcjonalnie 2-3 łyżki dżemu truskawkowego

 

Dodatkowo:

  • ½ szklanki mąki
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka oliwy

1431.900 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

Przygotowanie ciasta:

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

1457.900 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

Przygotowanie nadzienia:

Rabarbar myjemy, kroimy w 1 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy rabarbar na patelni z grubym dnem, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskamy gęstą konfiturę. Jeśli chcecie to do rabarbaru pod koniec smażenia można dodać 2-3 łyżki dżemu truskawkowego. Usmażony rabarbar odstawiamy żeby przestygł.

1463.900 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

Jak już nasze ciasto pięknie wyrosło delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy okrągłe placuszki. Na środku każdego placka kładziemy 1 łyżkę nadzienia i zlepiamy brzegi, formując okrągłe bułeczki.  Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

1465.900 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 25 minut.

Studzimy na kratce.

1501.900 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

1493.900 - Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

 

Pozostaw odpowiedź