Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8322.900 - Drożdżówki z serem i kruszonką
1
Drożdżówki z serem i kruszonką
  • 8322.900 - Drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżówki z serem i kruszonką to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Kto z nas nie „wcinał” drożdżowej buły na przerwie między lekcjami… Puszyste, mięciutkie i pachnące! Po prostu pyszne. Takie domowe drożdżówki z serem i kruszonką są idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Zamiast kruszonki można je polać lukrem!

8335.900 - Drożdżówki z serem i kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 140 ml ciepłego mleka
  • 25 g miękkiego masła
  • 20 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 280 g mąki tortowej

 

Składniki na serowe nadzienie:

  • 200 g twarogu
  • 15 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko

8357.900 - Drożdżówki z serem i kruszonką

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki krupczatki
  • 25 g cukru
  • 25 g masła

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • ewentualnie 3 łyżki ulubionego dżemu (użyłam wiśniowego)

8207.900 - Drożdżówki z serem i kruszonką

Przygotowanie ciasta:

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ½ szklanki ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

8215.900 - Drożdżówki z serem i kruszonką

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty z których formujemy okrągłe kulki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

8235.900 - Drożdżówki z serem i kruszonką 

Przygotowanie nadzienia serowego:

Żółtko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy rozpuszczone masło i zmielony twaróg. Ucieramy aż składniki się dobrze połączą.

8303.900 - Drożdżówki z serem i kruszonką

Przygotowanie kruszonki:

W miseczce łączymy masło z cukrem i stopniowo dodajemy mąkę. Rozcieramy składniki aż uzyskamy okruchy.

W każdej bułeczce robimy wgłębienie (można delikatnie wciskać dno szklanki) i wypełniamy je masą serową i ewentualnie dżemem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem. Wszystko posypujemy kruszonką. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

8263.900 - Drożdżówki z serem i kruszonką

8244.900 - Drożdżówki z serem i kruszonką

8282.900 - Drożdżówki z serem i kruszonką

Komentarze

  • Justyna

    Written on 6 marca 2015

    Wyglądają pysznie i zapewnie tak smakują!!!! Ja lubię też takie z budyniem, rabarbarem i oczywiście z kruszonką 🙂

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź