Drożdżówki z serem i kruszonką to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Kto z nas nie „wcinał” drożdżowej buły na przerwie między lekcjami… Puszyste, mięciutkie i pachnące! Po prostu pyszne. Takie domowe drożdżówki z serem i kruszonką są idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Zamiast kruszonki można je polać lukrem!
Składniki na ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 140 ml ciepłego mleka
- 25 g miękkiego masła
- 20 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 280 g mąki tortowej
Składniki na serowe nadzienie:
- 200 g twarogu
- 15 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki krupczatki
- 25 g cukru
- 25 g masła
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułek
- ewentualnie 3 łyżki ulubionego dżemu (użyłam wiśniowego)
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ½ szklanki ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty z których formujemy okrągłe kulki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie nadzienia serowego:
Żółtko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy rozpuszczone masło i zmielony twaróg. Ucieramy aż składniki się dobrze połączą.
Przygotowanie kruszonki:
W miseczce łączymy masło z cukrem i stopniowo dodajemy mąkę. Rozcieramy składniki aż uzyskamy okruchy.
W każdej bułeczce robimy wgłębienie (można delikatnie wciskać dno szklanki) i wypełniamy je masą serową i ewentualnie dżemem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem. Wszystko posypujemy kruszonką. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Justyna
Written on 6 marca 2015
Wyglądają pysznie i zapewnie tak smakują!!!! Ja lubię też takie z budyniem, rabarbarem i oczywiście z kruszonką 🙂