Dziś kolejne danie dla miłośników grzybów! Filet z kurczaka z camembert w sosie z borowików to propozycja na prosty i szybki obiad. Aromatyczne grzybki, soczysty kurczak i serek camembert – całość tworzy połączenie idealne.

Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 1 okrągły ser camembert
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g świeżych borowików
- 300 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Odstawimy na bok.
Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej grzyby pokrojone w mniejsze cząstki. Smażymy kilka minut i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w śmietance i wlewamy do grzybów, zmniejszamy palnik, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy. Filety z kurczaka nacinamy po skosie, a do powstałych kieszonek wkładamy plasterki sera camembert. Kurczaka przekładamy do sosu grzybowego. Dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut.
Filet z kurczaka z camembert w sosie z borowików podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
