Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Filet z kurczaka z camembert w sosie z borowików
Filet z kurczaka z camembert w sosie z borowików
  • Filet z kurczaka z camembert w sosie z borowików

Dziś kolejne danie dla miłośników grzybów! Filet z kurczaka z camembert w sosie z borowików to propozycja na prosty i szybki obiad. Aromatyczne grzybki, soczysty kurczak i serek camembert – całość tworzy połączenie idealne.

Filet z kurczaka z camembert w sosie z borowików

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 okrągły ser camembert
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g świeżych borowików
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
Filet z kurczaka z camembert w sosie z borowików

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Odstawimy na bok.

Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej grzyby pokrojone w mniejsze cząstki. Smażymy kilka minut i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 minut. Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w śmietance i wlewamy do grzybów, zmniejszamy palnik, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy. Filety z kurczaka nacinamy po skosie, a do powstałych kieszonek wkładamy plasterki sera camembert. Kurczaka przekładamy do sosu grzybowego. Dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut.

Filet z kurczaka z camembert w sosie z borowików podajemy z  ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Filet z kurczaka z camembert w sosie z borowików

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź