Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Makaron z grzybami i sosem z batata
Makaron z grzybami i sosem z batata
  • Makaron z grzybami i sosem z batata

Sezon na grzybki ciągle trwa więc dziś zapraszam na obłędny makaron z grzybami i sosem z batata. To niezwykle proste danie zachwyci Was aromatem i smakiem. Niezwykle kremowy sos ze słodkiego ziemniaka rewelacyjnie komponuje się z grzybami. Jestem pewna, że Wam zasmakuje!

1446 - Makaron z grzybami i sosem z batata

Składniki na sos:

  • 1 słodki ziemniak (batat)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 250-300 g świeżych grzybów leśnych u mnie podgrzybki i borowiki
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 250-300 g ulubionego makarony ja użyłam Lubella Fale
  • posiekana świeża natka pietruszki – opcjonalnie
  • 30 g tartego parmezanu
1421 - Makaron z grzybami i sosem z batata

Przygotowanie:

Słodkiego ziemniaka myjemy, nacieramy oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Gdy upieczony batat przestygnie obieramy go ze skórki i przekładamy do miski.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i wędzoną paprykę. Smażymy kilka chwil i dodajemy do ziemniaka. Całość zalewamy śmietanką i miksujemy na gładki i kremowy sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1431 - Makaron z grzybami i sosem z batata

Makaron gotujemy al dente (ok. 1-2 minut krócej niż zaleca producent) we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażmy na maśle i oleju przez ok. 5-7 minut. Następnie zalewamy bulionem i dusimy ok. 15 minut. Pod koniec do grzybów dodajemy sos z batata. Zmniejszamy palnik i dusimy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos jest za gęsty można dodać trochę wody. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Podgrzewamy kilka minut, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy na talerze.

Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki i parmezanem.

Smacznego!

1455 - Makaron z grzybami i sosem z batata
btn - Makaron z grzybami i sosem z batataimp - Makaron z grzybami i sosem z batata

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź