Sezon na grzybki ciągle trwa więc dziś zapraszam na obłędny makaron z grzybami i sosem z batata. To niezwykle proste danie zachwyci Was aromatem i smakiem. Niezwykle kremowy sos ze słodkiego ziemniaka rewelacyjnie komponuje się z grzybami. Jestem pewna, że Wam zasmakuje!
Składniki na sos:
- 1 słodki ziemniak (batat)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml słodkiej śmietany 30%
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 250-300 g świeżych grzybów leśnych u mnie podgrzybki i borowiki
- 250 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 250-300 g ulubionego makarony ja użyłam Lubella Fale
- posiekana świeża natka pietruszki – opcjonalnie
- 30 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Słodkiego ziemniaka myjemy, nacieramy oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Gdy upieczony batat przestygnie obieramy go ze skórki i przekładamy do miski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i wędzoną paprykę. Smażymy kilka chwil i dodajemy do ziemniaka. Całość zalewamy śmietanką i miksujemy na gładki i kremowy sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente (ok. 1-2 minut krócej niż zaleca producent) we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażmy na maśle i oleju przez ok. 5-7 minut. Następnie zalewamy bulionem i dusimy ok. 15 minut. Pod koniec do grzybów dodajemy sos z batata. Zmniejszamy palnik i dusimy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos jest za gęsty można dodać trochę wody. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Podgrzewamy kilka minut, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy na talerze.
Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki i parmezanem.
Smacznego!