Galette z jabłkami to rodzaj francuskiej tarty, którą piecze się bez formy. Rozwałkowane ciasto układa się tylko na blasze, na środek dajemy ulubione dodatki (galette może być w wersji wytrawnej lub na słodko), zawijamy do środka brzegi i otrzymujemy zachwycające smakiem i wyglądam danie lub deser!
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 100 g smalcu
- 100 g masła
- 1 jajko
- ¾ łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek lodowatej wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Składniki na nadzienie:
- 7 jabłek
- 100 g brązowego cukru
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone! Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zimne posiekane masło i smalec i szybko zagniatamy ciasto. Składniki powinny się połączyć ale w cieście powinny być kawałki tłuszczu wielkości grochu (jeśli ciasto jest gładkie włóżmy je na chwilę do zamrażalki). Jajko ubijamy z octem jabłkowym i lodowatą wodą i dodajemy do mąki. Delikatnie mieszamy (ważne aby kawałki tłuszczu zostały w cieście). Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę (można na całą noc)
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy cukier, skórkę otarta z pomarańczy i cynamon. Przygotowaną mieszanką zalewamy jabłka i mieszamy.
Przygotowanie galette z jabłkami:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-210 stopni. Ciasto wałkujemy na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Na środek układamy jabłka pozostawiając ok. 4 cm czystego ciasta od brzegów. Brzegi ciasta zawijamy do środka, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Na wierzch ciasta nakładamy „kapturek” z foli aluminiowej i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy przez 10-15 minut.