Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5896.900 - Galette z jabłkami
Galette z jabłkami
  • 5896.900 - Galette z jabłkami

Galette z jabłkami to rodzaj francuskiej tarty, którą piecze się bez formy. Rozwałkowane ciasto układa się tylko na blasze, na środek dajemy ulubione dodatki (galette może być w wersji wytrawnej lub na słodko), zawijamy do środka brzegi i otrzymujemy zachwycające smakiem i wyglądam danie lub deser!

5906.900 - Galette z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 100 g smalcu
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

 

Składniki na nadzienie:

  • 7 jabłek
  • 100 g brązowego cukru
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier

5902.900 - Galette z jabłkami

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki powinny być schłodzone! Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zimne posiekane masło i smalec i szybko zagniatamy ciasto. Składniki powinny się połączyć ale w cieście powinny być kawałki tłuszczu wielkości grochu (jeśli ciasto jest gładkie włóżmy je na chwilę do zamrażalki). Jajko ubijamy z octem jabłkowym i lodowatą wodą i dodajemy do mąki. Delikatnie mieszamy (ważne aby kawałki tłuszczu zostały w cieście). Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę (można na całą noc)

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy cukier, skórkę otarta z pomarańczy i cynamon. Przygotowaną mieszanką zalewamy jabłka i mieszamy.

5845.900 - Galette z jabłkami

Przygotowanie galette z jabłkami:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-210 stopni. Ciasto wałkujemy na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Na środek układamy jabłka pozostawiając ok. 4 cm czystego ciasta od brzegów. Brzegi ciasta zawijamy do środka, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Na wierzch ciasta nakładamy „kapturek” z foli aluminiowej i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy przez 10-15 minut.

5853.900 - Galette z jabłkami

 

 

 

Pozostaw odpowiedź