Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1449.900 - Szarlotka z bezową pianką
2
Szarlotka z bezową pianką
  • 1449.900 - Szarlotka z bezową pianką

Jeśli macie trochę zbędnych jabłek to koniecznie upieczcie takie ciacho! Szarlotka z bezową pianką, bo o niej właśnie piszę jest obłędna w smaku i znika w mig! Kruche ciasto, mnóstwo jabłek i delikatna pianka – pyyychaa! I ten cudowny zapach unoszący się w całym domu. Polecam.

Szarlotka z bezową pianką

Składniki na ciasto:

  • 6 żółtek (z dużych jaj)
  • 250 g masła
  • 350 g mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki cukru

 

Składniki na nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1-2 łyżki bułki tartej

 

Składniki na beze:

  • 6 białek (z dużych jaj)
  • 1 szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Szarlotka z bezową pianką

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Z ciasto formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i na 30 minut chowamy do lodówki.

 

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przekładamy na sito żeby odsączyć nadmiar soku. Następnie dodajemy do owoców cukier i cynamon i mieszamy.

Szarlotka z bezową pianką

Przygotowanie bezy:

W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części (¼ i ¾). Mniejszą część chowamy ponownie do lodówki, a większą wykładamy prostokątną blachę (blachę można wcześniej posmarować masłem i posypać mąką krupczatką) o wymiarach 24 x 28.

Ciasto posypujemy bułką tartą, na którą wykładamy jabłka. Na jabłka delikatnie kładziemy pianę z białek. Całość posypujemy pokruszonym, pozostałym ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez ok. 30-35 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Szarlotka z bezową pianką

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Evelka32

    Written on 1 marca 2017

    Witam Pania

    Chcialabym bardzo podziekowac za zajebistego zakalca ktorego udalo mi sie upiec wczoraj wedlug pani przepisu!!!!!
    To jakis absurd ze po dokladnym sprawdzeniu na innej stronie po 1 czas pieczenia jest o wiele dluzszy po 2 jablka sa wczesniej pieczone a w pani przepisie nic takiego nie ma i w sumie sie nie dziwie teraz ze nie wyszedl bo zapewne nikomu nie wyszedl dziekuje za zmarnowany czas i pieniadze jakos odeszla mi ochota na jakiekolwiek gotowanie z pomaca pani bloga !!!!

    Odpowiedz
    • Kuchnia Marty

      Written on 1 marca 2017

      Witam, przykro mi, że ciasto nie wyszło ale zarówno czas pieczenia jak i sposób wykonania jest poprawny. Oczywiście, że można podpiec spód ciasta lub podsmażyć/uprażyć jabłka ale nie jest to wymagane. Ciężko też upiec ciasto kruche w taki sposób żeby powstał zakalec. 45 minut na kruche ciasto to naprawdę długi czas.

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź