Dziś idealna propozycja na mroźne, zimowe wieczory – grzane wino z miodem! Aromatyczne, pachnące pomarańczą, cynamonem i anyżem! Dla mnie idealne na zimową chandrę i mróz.
Składniki na grzane wino:
- 750 ml wytrawnego czerwonego wina
- 170 g płynnego miodu
- 4-5 pomarańczy
- 2 gwiazdki anyżu
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 kawałki kory cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
- opcjonalnie 50 ml wódki
Przygotowanie:
Pomarańcze dobrze myjemy, skórkę ścieramy na tarce, a sok wyciskamy. Do garnka wlewamy miód, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, korę i mielony cynamon, anyż i goździki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1-2 minuty. Następnie wlewamy wino i ewentualnie wódkę i podgrzewamy – NIE GOTUJEMY!!! kilka minut. Przed podaniem możemy przecedzić. Podajemy z plasterkiem pomarańczy.
Ola
Written on 14 stycznia 2016
Próbowałam, pyszne! zapraszam do siebie http://maneradios.blogspot.com
Marta
Written on 14 stycznia 2016
Dziękuję bardzo
mańka
Written on 2 marca 2017
Uwielbiam grzańca, szczególnie w zimowe wieczory 🙂 Mój tata jak robi, to dodaje do niego jajko. Grzaniec jest wtedy bardziej gęsty i ma charakterystyczny posmak, polecam spróbować
Kuchnia Marty
Written on 2 marca 2017
Z jajkiem nigdy nie robiłam 🙂 A Twój tata dodaje całe jajko czy np. tylko żółtko?
Miody Roberta
Written on 14 czerwca 2017
Wprawdzie teraz nie ma sezonu na grane wino, ale na chłodniejsze wieczory polecam właśnie grzańca z naturalnym miodem lipowym – rewelacja 🙂
Pozdrawiam
Robert
Mirek
Written on 5 września 2017
Dobra, napiłbym się… Musi być bardzo relaksacyjne – gdybym nie kombinował z kupażami to pewnie spróbowałbym już teraz.
Marianna55
Written on 11 października 2018
Moja chłodziarka na wino już nie wyrabia! Może pora wykorzystać któreś z nich na ciepło skoro już się zimno robi. 🙂