Pyszne, aromatyczne i proste danie. Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i cytryną zachwyci smakiem każdego! Niby nic nadzwyczajnego.. kilka składników ale smak niepowtarzalny. Gorąco polecam!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g fileta z kurczaka
- 4-5 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- przyprawa do dań z ziemniaków
- 1 cytryna
Składniki na sos:
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
Dodatkowo:
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z ziemniaków.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy śmietankę, majonez, musztardę i sos sojowy. Dodajemy pieprz i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolity sos.
Sosem zalewamy ziemniaki i kurczaka i dobrze mieszamy. Cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Kurczaka z ziemniakami przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy plasterki cytryny.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-80 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy naczynie i podpiekamy ok. 5 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą.
Pwl
Written on 22 sierpnia 2017
Super przepis. Często do niego wracam 🙂
Kuchnia Marty
Written on 23 sierpnia 2017
🙂 Bardzo się cieszę!