Aromatyczna i rozgrzewająca zupa gulaszowa idealnie sprawdzi się w roli głównego dania obiadowego. Pochodzi z kuchni węgierskiej, doprawiona wędzoną i słodką papryką, kminkiem, ostrą papryczką chili i czosnkiem zachwyca intensywnym smakiem. Idealna nie tylko w zimowe dni.
Składniki na zupę:
- 3-4 cebule
- 3 marchewki
- 3 papryki (zielona, żółta i czerwona)
- ½ papryki chili
- 4-5 ziemniaków
- 3 łodygi selera naciowego
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 sztuk ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- wędzona słodka papryka
- kminek mielony
- 1 łyżka oleju
- 1 puszka pomidorów lub 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
Składniki na marynatę:
- 500 g mięsa wieprzowego
- 300 g mięsa wołowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka mielonego kminku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1-2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- natka pietruszki
- 2 litry bulionu np. drobiowo-wołowego
Przygotowanie marynaty:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy i olej, wrzucamy mięso i dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum godziną, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie zupy:
Cebulę obieramy i kroimy w pióra, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę (obraną), selera naciowego i papryki kroimy w plasterki. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy mięso i smażymy aż się ładnie zarumieni. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 45 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy marchewkę i gotujemy dalej. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, selera naciowego, papryki chili i czosnek. Gotujemy przez 15 minut i dodajemy pokrojone pomidory lub koncentrat. Dusimy ok. 15-20 minut. Doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką, solą, pieprzem i kminkiem.
Zupę gulaszową podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną natką pietruszki.
Smacznego!